Hypertenze aneb Mějte svůj tlak pod kontrolou

Vysoký krevní tlak, tzv. hypertenze, je slovo, které slyšíme v dnešní době stále častěji. V současné době je touto chorobou postiženo 15-20 % obyvatel České republiky. Za hypertenzi označujeme stav, kdy je pravidelně či opakovaně naměřena hodnota krevního tlaku vyšší než 140/90 mmHg.

Co je vlastně krevní tlak?

Krevní tlak je síla, kterou působí krev na cévní stěny. Krevní tlak zjistíme jednoduše pomocí tonometru. Optimální tlak v klidu pro zdravého dospělého člověka je 120/80 mmHg.
První číslo je hodnota systolického tlaku, který vzniká při stahu srdce (dochází k vypuzení krve do krevního oběhu). Tento tlak souvisí se stavem cév. Čím méně jsou cévy pružné (vlivem stáří, aterosklerózy), tím je hodnota vyšší.
Druhá hodnota značí diastolický tlak, který vzniká při uvolnění srdce a dochází zde k nasávání krve z cév zpět do srdce.

Krevní tlak je dobré pravidelně měřit, doma nebo při preventivních prohlídkách u lékaře. Naměřené hodnoty si zapisujte a sledujte, zda nedochází k nějakým razantním změnám krevního tlaku. Určité výkyvy tlaku během dne jsou zcela normální. Nejvyšší tlak je po ránu, nižší večer a nejnižší ve spánku.

Pro přesné výsledky (domácího) měření krevního tlaku je důležité:

  1. Půl hodiny před měřením nevykonávat žádnou namáhavou fyzickou aktivitu, nepijte kávu, čaj, alkohol, nekuřte.
  2. Paže má být natažená, podepřená a dlaň směřuje vzhůru. Manžetu si upevněte na paži (ne přes oblečení) cca 2 cm nad loketní jamkou. Manžeta nesmí být ani volná, ani příliš těsná (mezi manžetou a paží prostor na jeden prst).
  3. Měření provádějte vždy ve stejnou denní dobu a na stejné paži. Během měření buďte v klidu, nemluvte. Měření by se mělo alespoň 3x opakovat, ale mezi jednotlivými měřeními nechte 10 minut pauzu. Poté z naměřených hodnot vypočtěte průměr a výslednou hodnotu si poznačte.

Příčiny vzniku hypertenze

Hypertenze se dělí na primární (esenciální) a sekundární.

Primární hypertenze tvoří 90 % všech případů. Příčina vzniku primární hypertenze není známa. Faktory, které ke vzniku významně přispívají, jsou obezita, nadbytek soli ve stravě, nadměrný a dlouhodobý stres, nedostatek pohybu, kouření a nadměrná konzumace alkoholu. Všechny tyto faktory jsme schopni ovlivnit, a tak významně snížit riziko vzniku hypertenze. Dalším rizikovým faktorem pro vznik primární hypertenze je věk a genetika. Tyto faktory bohužel nijak neovlivníme.

Sekundární hypertenze vzniká jako důsledek jiného onemocnění (onemocnění ledvin, hormonální poruchy,...). V tomto případě se léčí přímo příčina, která vysoký krevní tlak způsobila.

Příznaky a důsledky neléčené hypertenze

Jak už bylo zmíněno v úvodu, hypertenze nastupuje velmi plíživě a v podstatě bez příznaků. Při běžných prohlídkách u lékaře se zjistí nejprve vysoký krevní tlak, který je občasný a postupně dochází ke stavu, kdy je krevní tlak vysoký trvale. V tomto prvním stádium nemocní necítí žádné obtíže nebo pociťují jen nespecifické příznaky, jako bolesti hlavy, únava či poruchy spánku.

Ve druhém stádium už jsou patrné změny na cévách (vlivem vysokého tlaku, který na ně působí). Dochází i ke změnám na srdci (zvětšení levé poloviny srdce), které musí krev pumpovat do oběhu větší silou. Tyto změny jsou zjistitelné echokargiografickým (ECHO), elektrokardiografickým (EKG) a rentgenovým (RTG) vyšetřením. Při očním vyšetření je viditelné počínající poškození cév v očích.

Ve třetím stádium hypertenze dochází k výraznému poškození cév v dolních končetinách, v ledvinách (riziko selhání ledvin), v očích (hrozí slepota). Vlivem hypertenze se objevuje srdeční nedostatečnost doprovázená dušností, bolestmi na hrudi a bušením srdce. Může dojít ke krvácení do mozku.

Nejzávažnějším stavem, vzniklým kvůli vysokému krevnímu tlaku, je hypertenzní krize. Tento stav je charakterizován náhlým zvýšením tlaku nad 230/130 mmHg. Postižení trpí velkými bolestmi hlavy, nevolností až zvracením. Při hypertenzní krizi je třeba pacienta hospitalizovat a okamžitě zahájit léčbu, aby se zabránilo srdečnímu selhání či krvácení do mozku.

Léčba hypertenze

Léčba hypertenze patří do rukou lékařů. Výjimečně pacient přichází do ordinace s hypertenzí sám. Často se hypertenze zjistí až např. po infarktu či mozkové příhodě. Vyšetřeními se nejprve zjistí, zda není příčinou hypertenze jiné onemocnění (diabetes, hormonální porucha), aby mohla být zvolena nejúčinnější léčba.

V současné době je na trhu řada účinných léků na léčbu hypertenze (betablokátory, ACE inhibitory,...). Používají se buď samostatně, nebo pro lepší regulaci tlaku v kombinacích. Správně zvolenou léčbou by mělo být dosaženo normálního krevního tlaku. Je však třeba léky užívat pravidelně.

7 rad jak hypertenzi předcházet

  1. „Ozdravit“ jídelníček. Omezit příjem soli. To znamená vyhnout se hlavně uzeninám a polotovarům. Pozor i na minerální vody s vysokým obsahem sodíku! Zařadit do stravy kvalitní rostlinné oleje a omezit živočišné tuky. Snížit příjem plnotučných mléčných výrobků a nahradit je výrobky méně tučnými. Konzumovat více ryb, které díky obsahu omega-3-nenasycených mastných kyselin, snižují hladinu „zlého“ (LDL) cholesterolu. Tak zabraňují tvorbě aterosklerotických plátů v cévách, díky kterým jsou cévy méně pružné a dochází tak k zvýšení krevního tlaku. Omega-3-nenasycené mastné kyseliny je možné do těla dodat i pomocí celé řady doplňků stravy. Ovoce a zelenina by v jídelníčku také neměly chybět.
  2. Omezit konzumaci kávy a alkoholu.
  3. Nekouřit.
  4. Nezbytná je i pohybová aktivita. Vyjděte si na procházku (zvlášť vhodné u obézních pacientů a pacientů s již léčenou hypertenzí). Vhodné je i plavání a jízda na kole.
  5. Snažte se vyhýbat stresu. Naučte se dělat jen tolik práce, kolik jste schopni zvládnout a konflikty řešte s „chladnou“ hlavou. Vypjaté a psychicky náročné situace se snažte eliminovat.
  6. Nezapomeňte relaxovat.
  7. Dodejte tělu koenzym Q10. Je nezbytný pro tvorbu energie v těle. Pomáhá srdečnímu svalu, aby lépe pracoval. Zároveň chrání tělo a srdce před volnými radikály.

Těchto pár zásad může významně snížit riziko vzniku vysokého krevního tlaku. Důsledně by je měli dodržovat lidé, kteří mají v rodině vyšší výskyt infarktů či mozkových příhod, a v případech, kdy se některý člen rodiny s hypertenzí už léčí.

Přestože nebolí, patří přehlížená a neléčená hypertenze k nebezpečným nemocem. Nejsme ale proti této civilizační chorobě úplně bezmocní. Máme možnost mít svůj tlak pod kontrolou a vychutnávat si tak život naplno a bez omezení.

Autorka článku: Mgr. Pavlína Seitlová


Zákaznická linka (+420) 778 437 811