Jak bojovat proti jarním alergiím

Je tu jaro. Všechno krásně kvete, pučí a zelená se. Sluníčko nás šimrá na tváři. Počkat... nešimrá mě na tváři, ale v nose! Navíc mě děsně svědí oči, teče mi z nich a z nosu je najednou nezastavitelný kohoutek. To nebude sluníčko, tohle je zase alergie! Přesně takové pocity má na jaře mnoho lidí, které trápí alergie na pyl. V článku se pokusím podat pár informací a rad, jak příznaky alergie zmírnit, abyste se z jara mohli radovat i vy.

Imunitní systém

Možná si řeknete, proč zrovna v článku o alergiích najdete zmínku o imunitním systému? Právě imunitní systém je odpovědný za vznik alergie (každé, nejen té pylové).

Na tělo denně působí mnoho látek (prach, pyl, chemické látky) a mikroorganismů (viry, bakterie). „Zdravý“ imunitní systém má za úkol chránit tělo před jakoukoliv hrozbou, která by mohla způsobit nemoc nebo by mohla organismus poškodit. Při vniknutí viru nebo bakterie do těla se spouští celá kaskáda dějů. Imunitní buňky vytváří protilátky (IgG, IgM), které vetřelce účinně zničí.

Bohužel v případě alergie dochází k přemrštěné reakci imunitního systému na látky, které by normálně imunitní odpověď nevyvolaly. Takové látky nazýváme alergeny. Zda látka bude alergenem, si „rozhodne“ imunitní systém po prvním setkání s ní. Alergen vyvolá tvorbu protilátek IgE, ty se naváží na povrch žírních buněk. Další setkání s alergenem vede k uvolnění řady látek ze žírných buněk (histamin, prostaglandiny), které způsobují vznik otoků, ovlivňují srážlivost krve a zapříčiňují kontrakci bronchů. Vzniká alergická reakce.

Není dosud přesně objasněno, proč imunitní systém označí některé látky jako alergeny.

Projevy alergické reakce

Alergická reakce se projeví v závislosti na tom, jakým způsobem se alergen do těla dostane:

Způsob Alergen Příznaky
Vdechnutí (alergen ve vzduchu) Pyl, prachové částice Vodnatá rýma, kýchání, dochází i k dráždění očí - slzení, začervenání, otok víček
Pozřením Alergeny v potravinách Otok jazyka (pozor na zadušení!!!), křečovité bolesti břicha, zvracení, průjem, kopřivka
Do krevního řečiště Hmyzí jed  Otoky, dušnost, svědění

 

 

 

 

 

 

 

Komplikace alergií

Alergen je často spouštěčem astmatu. Je to chronické zánětlivé onemocnění dýchacích cest.

Zánět je neinfekční, tzn. je způsoben alergenem, nikoliv bakteriemi či viry. Dochází ke stažení průdušek. Potíže jsou hlavně při výdechu, který může být doprovázen slyšitelným pískáním. Dále se objevuje dráždění ke kašli, pocit tíže na hrudi atd. Astma se objevuje nejčastěji už v dětském věku a z 80% je alergického původu.

Anafylaktický šok

Nejzávažnějším, náhle vzniklým a život ohrožujícím stavem, který může jako projev alergické reakce vzniknout, je anafylaktický šok. Dochází zde k výraznému poklesu krevního tlaku kvůli rozšíření průsvitu cév. Zrychluje se srdeční tep (tachykardie), protože srdce se snaží udržet oběh a zásobení orgánů krví. Rozšířené cévy jsou propustnější pro vodu a dochází tak k otokům.

Při neposkytnutí pomoci (okamžitá aplikace adrenalinového pera) oběh selhává a pacient ztrácí vědomí. Navíc dochází i ke stažení průdušek a hrozí tedy udušení.

Tento stav obvykle vzniká (u citlivých jedinců) při alergiích na potraviny (burské oříšky, mořští korýši), léky (penicilinová antibiotika, rentgenové kontrastní látky) a úplně nejčastěji po bodnutí hmyzem (vosa, včela).

Jak vyzrát na alergii?

Léčba závažnějších alergií a astmatu patří do rukou alergologa či imunologa. Zde jsou uvedená jen léčiva, která jsou volně prodejná a pomohou od mírnějších příznaků zejména pylových alergií (kopřivka, vodnatá rýma a otok nosní sliznice, slzení a pálení očí).

Antihistaminika

Jsou vůbec nejčastějšími přípravky pro zmírnění nepříjemných příznaků alergií (kopřivka, otoky, svědění očí a tekoucí rýma).
Tato léčiva blokují účinky histaminu (jedné z řady látek vyvolávajících alergickou reakci).

Existují tři generace těchto přípravků:

Léky první generace mají řadu nežádoucích účinků (ospalost, suchost v ústech), proto se užívají nejčastěji zevně nebo v jiných indikacích (např. Kinedryl, který se užívá při kinetózách). Z volně prodejných . přípravků používaných při alergiích sem patří Fenistil kapky a Fenistil gel. Kapky se podávají u dětí při kopřivkách, ale také na noc ke ztlumení suchého dráždivého kašle (díky tlumivému efektu dítě i lépe spí). Gel se aplikuje na místa podrážděná od slunce, na kopřivku či na štípance od hmyzu.

Léčiva druhé a třetí generace se v nynější praxi využívají nejvíce. Nemají téměř žádný tlumivý účinek a některé látky této skupiny mají i imunomodulační efekt (snižují přemrštěné reakce imunity). Patří sem celá řada volně prodejných přípravků. Najdete zde přípravky pro vnitřní užití (Zyrtec, Zodac, Alerid, Xyzal…) a pro zevní aplikaci do nosu a očí (Livostin, Allergodil). Přípravky pro vnitřní užití se užívají sezónně, při výskytu alergenu, ráno po probuzení.

Přípravky do očí se aplikují v případě svědění, zarudnutí a slzení očí 1-4x denně, po jedné kapce do každého oka. Přípravky do nosu jsou ve formě sprejů a aplikují se při vodnaté rýmě a ke zmírnění otoku nosní sliznice 2 vstřiky do každé nosní dírky 2-4x denně.

Kortikoidy

V případě alergií se podávají především lokálně ve formě nosních sprejů nebo mastí. Volně prodejné jsou přípravky s nižším obsahem kortikoidů.

Za nosní spreje je to Beclomet nasal aqua, který se používá zejména pro snížení nosní sekrece (zastavení vodnaté rýmy) a zmírnění otoku nosní sliznice.

Z mastí je volně prodejný Hydrocortison mast, který lze použít na svědivé vyrážky. Natírá se pouze v tenké vrstvě na postižené místo. Zmírní svědění a otok.

Většina přípravků obsahujících kortikoidy je vázaná na lékařský předpis, protože zejména jejich vnitřní užívání má řadu nežádoucích účinků a je třeba je užívat jen pod dozorem lékaře, který zvolí správnou délku terapie, aby co nejvíce eliminoval nežádoucí účinky.

Dekongestiva

Dalo by se říct, že na zmírnění otoku nosní sliznice jsou to naprosto nejvhodnější léčiva (např. Nasivin, Olynth, Otrivin). Opravdu po nějakou dobu otok zmírňují, účinek je rychlý a alergikovi se lépe dýchá.

Bohužel po častém užívání dekongestiv dochází k paradoxnímu otoku sliznice a pacientovi se dýchá ještě mnohem hůře.

Aplikace spreje již nepřináší takovou úlevu. Tento návyk vzniká již po poměrně krátké době v rámci dvou až tří týdnů pravidelné aplikace. A musí se řešit už s pomocí lékaře. Takže v případě alergie tyto přípravky používat maximálně týden nebo lépe se jim úplně vyhnout a raději zvolit vhodnější léčivo.

Umět žít s alergeny

Alergií se objevuje v současné době stále víc a víc. Těžko se najde někdo, kdo alergií netrpí nebo se s ní ve svém okolí nesetkal.

Pokud se alergie objeví, je základní pravidlo zjistit, co je její příčinou. Můžete to zkoušet metodou „pokus, omyl“. Ovšem jednodušší bude, když vyrazíte za alergologem, který vám udělá kožní test.

Alergolog nanese na kůži předloktí sadu nejčastějších alergenů a cca po 15 minutách se odečítá reakce. Pokud jste na některý alergen citliví, utvoří se pupínek.

Jakmile je alergen znám, je nejlepší prevencí vzniku alergie se mu zcela vyhnout. V případě potravinové alergie se to dělá docela dobře. Ovšem u pylové alergie už se to provádí mnohem hůř.

6 tipů jak bojovat s alergií

Jak se tedy se situací vypořádat? Zkuste dodržovat těchto 6 jednoduchých tipů:

1. Vybavte se antihistaminiky ve formě tablet, sprejů a kapek a pravidelně je v sezóně „vašeho“ alergenu uživejte.

2. Pročišťujte nos pomocí mořské vody (např. Sterimar Mn).

3. Sledujte alergenový kalendář, abyste věděli, kdy je „váš“ alergen v plné síle.

4. Větrejte doma zejména po ránu, kdy je pylů nejméně. Je také možné nechat do oken instalovat protipylové sítě.

5. Pravidelně doma utírejte prach, uklidí se tím nejen prach (též častý alergen), ale i pyl, který se okny do domácnosti dostal.

6. Při pobytu venku si oči chraňte brýlemi (ochrana očí před alergeny).

V současné době se využívá i tzv. specifická alergenová imunoterapie. Při této terapii je vám podávána postupně se zvyšující dávka alergenu a tělo si na něj tímto „zvyká“. Zlepšuje se tím zejména kvalita života alergiků. Tento postup se provádí nejen u pylové alergie, ale i u alergií na roztoče, na psí srst a hmyzí jed.

Ještě jedna rada na závěr: Pokud se u alergika vyskytla anafylaktická reakce, měl by být vybaven adrenalinovým perem. O tom, jak se používá, by mělo být poučeno i jeho okolí, protože rychlá aplikace adrenalinu je při anafylaxi krokem, který zachraňuje život.

 

Pokud budete připraveni, rozhodně vás alergie nepřekvapí a budete si moct jaro naplno užít!

Proti alergii

 

Autorka článku: Mgr. Pavlína Seitlová


Zákaznická linka (+420) 778 437 811