5 jednoduchých rad, jak dodržet svá předsevzetí

Novoroční předsevzetí, touha něco změnit a začít dělat jinak - to je každoroční odhodlání mnohých z nás. Jak jste na tom vy? Dáváte si předsevzetí do nového roku? Poradíme vám, jak tato předsevzetí dodržet. Stačí následovat několik jednoduchých rad.

Obecně by se dala předsevzetí rozdělit do dvou skupin. V první řadě na ta, které nás vedou, abychom přestali v našem životě něco dělat. Druhou skupinu tvoří předsevzetí, která nám mají naopak nový zvyk v našem životě zakořenit.

Mezi dvě nejčastější předsevzetí rozhodně patří: PŘESTANU S KOUŘENÍM a SHODÍM NĚJAKÉ TO KILO. Možná se vás týkají mnohá další témata a cíle:

  • Budu zdravě jíst.
  • Začnu běhat.
  • Budu pravidelně cvičit.
  • Chci více číst.
  • Naučím se nějaký cizí jazyk.
  • Budu se více věnovat rodině.

Velkým oříškem je plnit tyto sliby dlouhodobě. Často se stane, že s příchodem dalšího přelomu roku obsahuje náš seznam stále ty stejné cíle, stále nesplněné. Jak tedy dodržet svá předsevzetí? Zkuste těchto několik jednoduchých rad, které vás mohou výrazně posunout vpřed.

1. Trénujte svou vůli 

Představte si, že vůle funguje podobně jako sval. Může být posilňována, musí po námaze odpočívat a nabrat nové síly. Mnoho z nás dělá zásadní chybu v tom, že přecení svou vůli a naloží si neúnosná předsevzetí. Je to jako kdybyste šli jednou za rok do posilovny a naprosto se tam strhali. Posílilo by to vaše svaly?

2. Stanovte si reálné cíle

Další z příčin toho, že předsevzetí nevychází, může být jejich nereálnost. Nelze jen tak zhubnout 20 kilo za 2 měsíce nebo přestat kouřit bez pomoci ze dne na den. Mnohem účinnější je stanovit si realistické a dosažitelné cíle. Tak jsou výsledky viditelnější, dlouhodobější a máme motivaci ve svém úsilí vydržet. Pokud je kuřák zvyklý na 40 cigaret denně, úspěchem v prvním měsíci je snížení na 35 kusů, v dalším například na 30 a s každým následujícím měsícem níž a níž. Podobně je tomu i s hubnutím. Pro organismus je takováto postupná změna mnohem méně bolestná a přirozená. Pomalými změnami a přizpůsobeními také snížíte riziko recidivy (např. navrácení se ke kouření nebo opětovné přibrání na váze).

3. Myslete pozitivně

Důležitou zásadou je pozitivní myšlení. Doporučuje se nejen pozitivně myslet, ale také používat pozitivní věty a formulace. Co to znamená? Místo „přestanu kouřit" si říkejte například „dám si žvýkačku, bonbon". Když si totiž řeknete „přestanu kouřit“, tak už jen slovo „kouřit“ asociuje známou touhu si zapálit. Tomu je potřeba zamezit. A proto je lepší myslet opačně – ne na to, čeho se potřebuji zbavit (cigarety). Myslet musím na to, co mi k tomu pomůže (žvýkačka).

4. Zaznamenejte si do deníčku

Opravdu pomáhá, když si svá předsevzetí napíšete. Dejte si ho na viditelné místo a opakovaně si ho připomínejte.

Najděte si objektivní zpětnou vazbu k vašemu snažení. Doporučuje se například zaznamenávat, kdy jste předsevzetí dodrželi a kdy ne. Pokud ho někdy nedodržíte, i tak je důležité pokračovat a toto klopýtnutí si zaznamenat. Uvidíte, že dlouhodobě budou klopýtání ubývat a váš návyk vám nejenom posílí vůli, ale do budoucna zvýší šanci zakořenit další a další předsevzetí.

Zaznamenávání vašich úspěchů vás posílí. Popište celý deník.

5. Hledejte podporu a motivaci

Podpůrné prostředí je další z krůčků, které nám pomohou v dodržení našich novoročních předsevzetí. Úplně nejjistější je poprosit o radu odborníka v lékárně, ať už jde o již zmíněné kouření nebo hubnutí.

Někdo dává přednost 30-Day Challenges, Třicetidenní výzvy. Ze všech technik na získání nových návyků se osvědčily nejlépe. Cílem je celý měsíc vydržet dělat jednu konkrétní správnou věc. Nebo nedělat tu špatnou. Pokud to vydržíte 31 dní (nebo aspoň 29 – toť můj tip pro příští měsíc), třeba si to prodloužíte na celý rok. A úspěch vás rozhodně nakopne.

 

Do toho! 

Nebojte se a opřete se do toho! Vaše cíle jsou na dosah. Pokud nejste příznivci žádných předsevzetí, určitě nebude na škodu pro vás ani pro vaše okolí, vezmete-li si pár následujících rad k srdci.

"Více se usmívejte, více se radujte, pomáhejte druhým a nebuďte sami. Buďte se sebou spokojení a naučte se mít rádi!"

Přejeme Vám, abyste byli šťastní nejen po celý rok 2019.

 

 

Zákaznická linka (+420) 778 437 811