Zdravé opalování – Jak se připravit?

První jarní paprsky už pomalu nabírají na síle a my si je chceme užít naplno. Jak se co nejlépe připravit na letní slunění? Jak se opalovat a nespálit se? To se dozvíte v tomto článku.

Co se skrývá ve slunečním svitu?

Slunce je pro nás velmi prospěšné, bez něj by nebyl možný život. Také nám zlepšuje náladu, posiluje imunitní systém a vytváří důležitý vitamín D. Ale všeho moc škodí a i životodárné slunce nám může pořádně ublížit.

Co se zdraví kůže týče, zajímá nás především ultrafialové záření, a to UV-A a UV-B.

UV-A záření je zodpovědné za dlouhodobé poškození kůže, snižuje elasticitu pokožky, zapříčiňuje její rychlejší stárnutí a vysušování.

UV-B může způsobit spáleniny od slunce, úpal, ale i rakovinu kůže či poškození zraku. Ochranu před sluncem bychom tedy neměli podceňovat a na sezónu opalování se pořádně připravit.

Solárium a slunce zásadně nekombinovat

Mnoha lidem sluníčko v zimě chybí, a tak navštěvují solária. Na jaře je ale čas s tím přestat.

Solária pokožce škodí stejně jako přímé sluneční paprsky a kombinace umělého UV záření a slunečních paprsků nedává kůži čas na regeneraci. Hrozí tak riziko spálení a rakoviny kůže.

Pro dosažení bronzové pokožky před příchodem plavkové sezóny je tak lepší využít samoopalovací přípravky. Některé umožňují vytvářet opálení postupně a na dlouho, jiné vám zajistí bronzovou pokožku okamžitě, avšak jen krátkodobě. Musíme ale myslet na to, že i pokožku vytrénovanou soláriem i ztmavenou samoopalovacími přípravky musíme před UV paprsky pečlivě chránit přípravky s ochranným faktorem.

Beta karoten – příprava na sluneční lázeň

Pokud chcete hezkému opálení ještě více pomoct, vsaďte na beta karoten. Je to žlutočervené barvivo rostlin ze skupiny karotenoidů, naše tělo jej využívá jako provitamin vitamínu A. Jako antioxidant hraje důležitou roli při ochraně kůže před poškozením nadměrným slunečním zářením. Napomáhá také snadnějšímu a rovnoměrnějšímu opálení. Musíme ale myslet na to, že samotný beta karoten nás před spálením pokožky rozhodně neochrání.

Beta karoten běžně konzumujeme ve stravě. Nejvíc je obsažen v mrkvi, dýni, rajčatech, červené řepě, paprikách, broskvích, meruňkách, nektarinkách a jiném ovoci a zelenině. V menší míře se také nachází ve žloutku či lososu.

Beta karoten, především jako přípravu na intenzivní opalování, můžeme také podávat navíc jako doplněk stravy. Denně bychom měli přijmout okolo 6 mg beta karotenu.

Jak dlouho užívat beta karoten?

Jak dlouho užívat beta karoten, abychom při opalování z jeho prospěšnosti vytěžili maximum?
Doporučuje se začít měsíc před opalováním, poté brát beta karoten i během opalování a pro zachování hezkého opálení jej užívat ještě měsíc nato. Obvyklé dávkování je jedna kapsle slabšího beta karotenu denně. U silnějších přípravků se může užívat jedna kapsle obden a při intenzivním slunění pak užívání zvýšit na jednu kapsli denně.

Při akutním předávkování beta karotenem nám nehrozí žádné závažné zdravotní komplikace (na rozdíl od předávkování vitamínem A). Dlouhodobé podávání vyšších dávek ale může vést k oranžovému zbarvení dlaní či plosek nohou. Tělo má beta karotenu až moc a ukládá si jej v rohové vrstvě kůže. Pokud se to stane, beta karoten vysadíme, dokud kůže nezíská zpět svou přirozenou barvu.

Kuřáci pozor!

Vysokým dávkám beta karotenu v podobě doplňků stravy by se však rozhodně měli vyhnout těžcí kuřáci.

Studie ukázaly, že u nich dlouhodobé podávání dávky 20-30 mg beta karotenu denně zvyšuje riziko rakoviny plic. Kuřáci si musí tedy vystačit s beta karotenem z potravy, doporučuje se zvýšit konzumaci ovoce a zeleniny.

Nezbytná ochrana kůže – přípravky na opalování

Neodmyslitelným základem zdravého opalování a ochrany před spálením od sluníčka jsou přípravky s dostatečně vysokým ochranným faktorem. Těch máme na trhu opravdu obrovský výběr. Ať už chceme krém, mléko, olej či nemastný sprej na opalování, vždy najdeme, co hledáme.

Sluneční paprsky jsou stále agresivnější, proto je potřeba chránit se nejen na dovolené a na výletech, ale i cestou do práce či při pobytu na zahrádce. Nejvíc se musíme chránit samozřejmě v létě, ale i po zbytek roku dokáže sluníčko najít sílu, aby nás spálilo. Pokud tedy vyrážíte na delší dobu ven, chraňte si všechny odhalené části.

Nejnáchylnější ke spálení jsou obličej (hlavně čelo a nos), dekolt a ramena. Neopomeňte také uši a nárty, pokud jsou odhaleny, nebo pěšinku ve vlasech. Opalovací přípravek musíme nanášet aspoň 20 minut před sluněním a musí nás chránit proti oběma typům UV záření (UV-A i UV-B).

Jak vybrat ochranný faktor?

Ochranný faktor vybíráme podle typu kůže a toho, kam jedeme. Při prvním opalování, světlé pleti, či větším počtu mateřských znamének a u moře bychom měli používat faktor 50. „Padesátkou“ chráníme také pigmentové skvrny, jizvy a strie. Mnoho lidí si myslí, že vysoký ochranný faktor brání kůži, aby se opálila. To není pravda. I ten nejvyšší faktor malinkou část UV paprsků propouští. Především ale brání, aby se pokožka spálila. Dnes také existuje mnoho ochranných přípravků, které podporují tvorbu melaninu v kůži a tím kýžené zhnědnutí pokožky.

Jaké množství přípravku použít?

Při opalování mlékem na opalování rozhodně nešetřete. Na dostatečnou ochranu před sluncem po celém těle by měl dospělý člověk spotřebovat asi 6 kávových lžiček a namazat se znovu po 2 až 3 hodinách. To znamená, že 200ml balení opalovacího mléka by měl mít jeden dospělý na týden.

Ani plavky nás před sluníčkem nemusí ochránit, umělé vlákno propouští velkou část UV záření. Lidé s kůží citlivou se tedy musí mazat i pod plavkami. Obzvlášť při koupání musíme nanášet voděodolné ochranné přípravky na opalování pečlivě a velkoryse. UV paprsky mají totiž stejnou sílu i v hloubce jednoho metru pod vodní hladinou.

Péče o naše nejmenší

Pečlivě musíme chránit před spálením hlavně děti. Dětská pokožka je tenčí a citlivější než u dospělých a ochranná bariéra kůže není tak rozvinuta. Vybíráme pro ně proto přípravky speciálně vyvinuté pro děti a s co nejvyšším faktorem. Dobrá je také kombinace chemického a minerálního UV filtru. Děti by měly mít při pobytu na sluníčku vždy také pokrývku hlavy a kvalitní sluneční brýle.

Děti do jednoho roku radši přímému sluníčku nevystavujeme, jejich pokožka by neměla být zbytečně zatěžována opalovacími krémy.

Ty jim navíc mohou ztěžovat pocení a děti se tak nemohou v létě správně ochladit. Pokud se sluníčku nemůžeme vyhnout, namažeme pouze místa, která nezakrývá oblečení.

Kokosový olej na opalování?

Poslední dobou jste možná někde narazili na informaci, že kokosový olej se dá použít jako ochrana před sluncem. Kokosový olej se však na opalování nehodí, má ochranný faktor 1-8, což je opravdu málo. Lepší je jeho využití v péči o pokožku po opalování, kdy pokožku hezky vyživí.

Péče po opalování

Pro pokožku je intenzivní působení sluníčka docela dřina, a tak ji poté ošetříme zklidňujícím přípravkem po opalování. Na trhu jich najdeme velký výběr, a to jako tělová mléka, gely i spreje. Mléka po opalování mají na rozdíl od běžných tělových mlék řidší konzistenci, takže se lépe roztírají a vstřebávají. Většina těchto After Sun přípravků také obsahuje glycerin a panthenol, které pokožce zajišťují hydrataci a zklidnění.

Pokud si nedáme pozor a ochranu před sluncem podceníme, můžeme mít pěkně bolestivé spáleniny od slunce. Ty pak ošetřujeme hlavně panthenolem, nejlépe ve spreji. Můžeme ho také použít ve formě gelů, krémů, mastí a tělových mlék. Spáleniny od slunce musíme pak do dohojení pečlivě chránit před sluncem.

Lepší je ale vždy prevence, protože kůže si pamatuje všechna spálení za celý život a neodpouští.

Pozor si při opalování musíme dát také na látky zvyšující citlivost pokožky na slunce. Jsou to např. třezalka, některá antibiotika, parfémy (hlavně ty obsahující bergamot), lokální gely proti zánětu a bolesti (Fastum gel, Ketonal, Prontoflex a další), Fenistil gel a další. Díky nim se nám kůže může snadněji spálit nebo se může objevit vyrážka. Pokud zmíněné látky používáme, je lepší se pak slunci vyhnout nebo místo natřené gelem zakrýt.

Hlavně s rozumem!

Není zdravé se slunci úplně vyhýbat, ale ani se mu vydat na milost. Kůži máme jenom jednu na celý život, a to jak se o ni budeme starat, je pouze na nás. Nedávejme jí tedy zbytečně „na frak“.

V příštím článku o opalování se dozvíte, jak poznat nebezpečná znaménka a rakovinu kůže, jak na sluneční alergii a jak zatočit s pigmentovými skvrnami.

Přípravky na opalování

 

Autorka článku: Mgr. Martina Tománková

Zákaznická linka (+420) 778 437 811