Chcete si pořídit čočky? Poradíme vám

Nosíte brýle? Omezují vás? Skvělou alternativou pro korekci zraku jsou kontaktní čočky. Umožní vám podnikat jakékoliv aktivity naprosto bez omezení. Poradíme vám, jak postupovat při výběru nových čoček či změně stávajících.

Navštivte očního specialistu

V první řadě je nutné objednat se k očnímu specialistovi na odborné vyšetření zraku a aplikaci kontaktních čoček. Oko je velmi citlivý orgán, čočka je cizí předmět v něm a musí dokonale padnout, aby nedošlo k poškození či podráždění oka.

Pozor, nikdy nespoléhejte na doporučení svých známých! Výběr správných čoček vždy vyžaduje odborné vyšetření.

Oční specialista provede kontrolu vašeho zraku a zjistí, zda jsou pro vás čočky vhodné. Pokud ano, určí tvarové parametry pro kontaktní čočky a míry vašich očí. Vybrané čočky pak zkušebně nosíte a specialista poté vyhodnotí reakci vašeho oka. I když máte pocit, že vám čočky sedí, je nutná konzultace a kontrola odborníka. Ten totiž rozpozná i malé negativní reakce a doporučí vhodnější alternativu.

Dělení čoček

Abyste byli na setkání se specialistou připraveni, je dobré mít přehled o tom, jaké druhy čoček existují a na základě čeho budete vybírat. Čočky dělíme dle několika hledisek:

  • délka nošení
  • materiál
  • tvar a funkce

Pro vás je při výběru důležité rozmyslet především délku nošení, ostatní vám doporučí váš specialista. Přesto se pro základní přehled krátce zmíníme i o materiálech, tvarech a funkcích.

Jak často budete čočky používat?

Kontaktní čočky se dělí dle délky doby a četnosti nošení. Pro výběr je tedy důležité určit, jak často a při jakých příležitostech budete čočky nosit. Potřebujete je pouze příležitostně na sport či společenskou akci? Nebo je nosíte každý den do práce? Čtěte dále a zjistěte, které jsou pro vás vhodné.

Jednodenní kontaktní čočky

Tyto čočky se nosí pouze jeden den a večer po použití se vyhodí. Jsou nejzdravější a velmi vhodné pro alergiky. Jejich výhodou je nulová údržba – protože je po použití vyhodíte, není třeba žádné čištění ani roztok. Nehrozí tu tedy žádné následné komplikace (bakterie, usazeniny, nic podobného).

  Kdy jsou vhodné: Tyto čočky lze doporučit v případě, že je nechcete nosit každý den, ale spíše příležitostně – na sport, společenské akce či dovolenou.

Dvoutýdenní kontaktní čočky

Tyto čočky se nosí přes den po 14 dní, k oku jsou také velmi šetrné. Po vyjmutí se ukládají do roztoku.

 Kdy jsou vhodné: Pro dlouhodobé nošení, střídání s brýlemi, případně na delší dovolenou, abyste zbytečně neutráceli za jednodenní čočky (jsou dražší).

Měsíční kontaktní čočky

Měsíční kontaktní čočky se mohou nosit přes den 30 dní a na noc se ukládají do roztoku. Nejsou vhodné pro alergiky. Mohou je mít lidé, kteří kontaktní čočky v oku dobře snášejí. Vyžadují svědomitou péči a důkladné čištění, jinak hrozí podráždění oka, zánět spojivek či jiné nepříjemné reakce. Při dodržování hygieny však nepředstavují problém.

 Kdy jsou vhodné: Při každodenním nošení vás vyjdou nejlevněji.

Tvary a funkce kontaktních čoček

Váš oční specialista určí, jaký typ z hlediska korekce oční vady je pro vás vhodný. Může vám předepsat:

  • Sférické čočky – pro krátkozrakost a dalekozrakost.
  • Asférické čočky – mírně se liší od sférických, jsou vhodné pro astigmatismus či presbyopii.
  • Bifokální (dvojohniskové), multifokální – pokud potřebujete současně korigovat vidění do dálky a na blízko.
  • Torické = astigmatické – pro vyrovnání astigmatických vad.

Materiál

Materiál pro výrobu kontaktních čoček nesmí omezovat potřeby oka – neustálé zvlhčování slzami a přístup kyslíku. V dnešní době převládají tyto materiály pro výrobu:

  • Hydrogelové kontaktní čočky – skvěle zajišťují zvlhčení oka. Ovšem propustnost kyslíku je nižší. 
  • Silikon-hydrogelové čočky – dochází tu k nižšímu zvlhčení oka než u hydrogelů, na druhé straně propustnost pro kyslík je významně vyšší.

Nová generace silikon-hydrogelů však nedostatky překonává a propojuje vlastnosti obou materiálů.

Nezapomínejte na kontroly!

Pokud začnete nosit čočky nebo už je nosíte, nepodceňujte pravidelné kontroly u očního specialisty. Pokud ucítíte, že s okem není něco v pořádku, běžte na kontrolu co nejdříve.

Zrakem člověk vnímá asi 80% informací – střežte jej proto pečlivě!

V naší nabídce nově naleznete čočky a roztoky Bausch & Lomb. Jedná se o velice kvalitní a rozšířenou značku. A pokud si nyní koupíte oční roztok Bausch & Lomb ReNu MultiPlus, přibalíme vám druhý o objemu 120 ml zdarma

Prohlédnout nabídku čoček

Zákaznická linka (+420) 778 437 811