Co si sbalit na dovolenou?

Kdo je připraven, není překvapen. A co se dovolené týče, je lepší se připravit opravdu důkladně, aby nám náhlá zdravotní komplikace úplně nezkazila kýžené dny volna.

Co s sebou na dovolenou zabalit do lékárničky?

Ať se rozhodneme trávit dovolenou u rybníka, na horách, u moře či v tropech, měli bychom s sebou mít lékárničku. V první řadě si nesmíme zapomenout s sebou zabalit léky, které užíváme pravidelně. Ty necháme nejlépe v originálním balení, ale můžeme využít i vícedenní dávkovače léků, zvlášť pokud bereme více druhů léků. Obsah naší lékárničky upravíme podle toho kam, a také s kým, na dovolenou jedeme. Měli bychom se připravit především na následující zdravotní komplikace.

Trávící obtíže

Nejčastější komplikací na dovolené je průjem, který může nastat z různých důvodů (dietní chyba, bakterie, viry). Pokud samotná netučná dieta průjem nezastaví, pak jako lék první volby volíme aktivní („živočišné“) uhlí (např. Carbosorb, Carbofit) nebo jiné střevní adsorbens (Smecta), které na sebe naváže toxiny a dostane je z těla ven.

U dětí s váhou nad 40kg a dospělých můžeme použít také Endiaron, obzvlášť pokud jde o průjem se zvracením či dokonce horečkou. Endiaron podáváme 3x denně, v odstupu alespoň dvou hodin od střevního adsorbens.

Při intenzivnějším průjmu a zvracení je také důležité doplnit ztracené tekutiny a minerály. Hlavně u malých dětí je vhodné použít speciální rehydratační roztok (např. Kulíšek).

U průjmů s horečkou a zvracením nikdy nepoužíváme léky na zástavu stolice (Imodium, Loperon)! Tělo se musí toxických látek ve střevech zbavit.

Průjmovému onemocnění na dovolené zejména v cizině můžeme částečně předejít preventivním užíváním probiotik. Ty by se měly nasadit aspoň 2 týdny před odjezdem na dovolenou a v užívání pokračovat i během a po dovolené.

Opačný problém, který nás může pěkně potrápit, je zácpa. Ta vzniká často po dlouhém cestování a při nedostatečném pitném režimu nebo změnou prostředí. Pak je potřeba dostatečný pohyb, dodržovat pitný režim (vyhneme se hlavně černému čaji) a zvýšit konzumaci zeleniny a ovoce. Pokud ani toto nepomůže, je dobré mít s sebou přibalené glycerinové čípky. Krátkodobě lze také použít silnější projímadla ve formě tablet či kapek (např. Guttalax, Regulax, Laxygal).

Při balení lékárničky na dovolenou musíme myslet také na různé jiné trávící potíže, které nás mohou potrápit po dobrém, ale vydatném jídle. Hodit se budou léky na pálení žáhy (Gaviscon, Rennie a ostatní antacida), plynatost (NoBall, Espumisan) i podrážděný žlučníkFebichol).

A co na nevolnost z cestování neboli kinetózu? Nejlépe osvědčený je Kinedryl. Ten se ale nesmí podávat dětem do 2 let, těhotným a kojícím ženám a způsouje únavu a ospalost (což se hodí, pokud chcete dlouhou cestu celou prospat). Podobně působí také žvýkačky (od 15 let, ne pro těhotné a kojící a způsobují únavu). Další možností je sáhnout po přírodních přípravcích se zázvorem  lízátka Travelpop a jiné) či homeopatiku Cocculine, které jsou bez nežádoucích účinků. Přípravky proti kinetóze musíme vzít v dostatečném předstihu před cestou.

Všeho moc škodí, i slunce

Na letní dovolenou jedeme většinou za sluníčkem a vodou. Abychom si ale slunce užili na maximum a nespálili se, měli bychom dodržovat pravidla bezpečného a zdravého opalování, které jsme rozebírali již v minulých článcích (Jak se připravit?, Poškození kůže sluncem).

Nezapomeňte si tedy sbalit s sebou dostatek vhodných přípravků s ochranným faktorem, mléko, gel nebo sprej po opalování a panthenol na případné spáleniny. Pokud nás překvapí svědivá sluneční alergie, můžeme použít Fenistil gel.

Otravný hmyz

Aby se nám na dovolené komáři a klíšťata snažili vyhnout, vezmeme si s sebou repelent ve formě spreje nebo jako náramek. Hmyzí bodnutí pak zklidní Fenistil (gel či roll-on) nebo speciální chladivé gely a masti. Výborně funguje také tradiční asijská tygří mast. Pokud jedeme do oblasti, kde se nevyhneme klíšťatům, vezmeme si s sebou pinzetu na klíšťata, desinfekci nebo i sadu na likvidaci klíšťat (Ixoderm, Ixosafe).

Drobná poranění a ostatní kožní problémy

V lékárničce na cesty nikdy nesmí chybět dostatek náplastí. Na odřeniny a rány se hodí náplasti s polštářkem, nejlépe voděodolné či přímo náplastido vody, na puchýře pak speciální hydrogelové náplasti. Dále si vezmeme desinfekci ve spreji či roztoku. Osvědčený je také Bepanthen Plus krém, který má v sobě desinfekční i hojivou složku zároveň.

Po dlouhém cestování v horku nás také částo postihnou nepříjemné opruzeniny, na které se hodí masti s obsahem oxidu zinečnatého (Zitenax, Sudocrem), nově je na trhu také náhrada za již nevyráběný Pityol, a to neoPhytiol. Využít také můžete reparační krém Cica, který využijete na vše - na popáleniny, podrážděnou pokožku, štípance i opary.

Zapeklité mykózy

Pokud máte sklon k mykózám na nohách, kterým se velmi daří v létě v neprodyšné obuvi nebo po návštěvě koupaliště, vezměte si s sebou ještě krém nebo sprej proti plísni a nejlépe i protiplísňový sprej do bot (Demycan).

Dovolenou dámám může také zkomplikovat vaginální mykóza, která v létě velmi souvisí s koupáním, obzvlášť pokud trávíme více času v mokrých plavkách.

Vyplatí se tedy si vzít s sebou zaváděcí tablety nebo čípky proti mykóze (Canesten Gyn, Clotrimazol, Candibenel) či krém (Jenamazol, Canesten Gyn). Vhodný je také speciální mycí gel při mykóze (Canesten intim gel, Lactacyd). Jako dobrá prevence proti výtoku slouží také intimní gel s tea tree olejem  a probiotika na zavádění (Gynocaps, Gynimun). Celý článek o vaginální mykóze najdete zde.

Bolest

Aby nám dovolenou nepokazila náhlá bolest hlavy či zubů, vezmeme si s sebou tablety proti bolesti. Mezi nejužívanější analgetika patří paracetamol a ibuprofen. Pro děti pak volíme analgetika ve formě sirupů, čípků či speciálních tablet pro děti. Při výběru analgetik pro dospělé musíme na dovolené myslet třeba i na to, že při užívání paracetamolu by se neměl pít alkohol, protože v této kombinaci škodí játrům.

Analgetika bychom měli užívat s obezřetností a nepřekračovat doporučené denní dávkování.

Ještě lépe nám proti bolesti pomůže, když si k analgetiku vezmeme ještě hořčík, ať v tabletách či jako rozpustný nápoj. Hořčík mimo jiné působí také dobře proti svalovým křečím, které nás mohou potrápit po dlouhé tůře, intenzivním pocení nebo při nedostatečném pitném režimu.

Při bolesti svalů a kloubů je dobré použít lokální masti a gely proti bolesti. Může se nám hodit také gel proti bolesti a otoku Ibalgin Duo Effect, který využijeme např. při podvrtnutí a pohmožděninách končetin.
Na dovolené nás může také potrápit bolest v krku (např. při používání klimatizace), takže vzít si s sebou pastilky či sprej na bolest v krku určitě není na škodu.

Co se ještě může hodit

Dále by v lékárničce neměly chybět nůžky (aspoň manikúrní), teploměr, elastické obinadlo, antibakteriální gel na ruce a pinzeta (kterou využijeme na vytahování třísky, ale i bodlin mořského ježka z chodidla). Hodit se nám mohou také oční kapky (např.Ocutein), ty se dají použít na zklidnění podrážděných očí nebo vykapání drobného cizího tělesa z oka. Alergici si také nesmí zapomenout přibalit tablety proti alergii, popř. i protialegrické kapky do očí a sprej do nosu (Allergodil, Livostin).

Na závěr připomínám, že všechny léky bychom měli vézt v originálním balení s příbalovým letákem a v mezích možností je chránit před sluncem, dlouhým působením vysokých teplot a vlhkem.
Pak stačí zahodit stres, přibalit si dobrou náladu a vyrazit na kýženou dovolenou!

 

 

Zákaznická linka (+420) 778 437 811