Husté vlasy, zdravé kořínky. Jak na to?

Krásné, husté, lesklé a pevné vlasy. Sen snad každé ženy a leckterého muže. Ano. Přestože muži o svých vlasech tolik nemluví, je často hustota vlasů to, co je trápí. Vypadávání vlasů je následek mnohdy opomíjených věcí, životních situací. Co pro svou vlasovou pokožku udělat navíc? Dáme vám pár rad a odpovědí.

Vlas

Z čeho se skládá? Proč je tlustý nebo tenký? A z jakého důvodu je jeden světlý a druhý tmavý? Ano, samozřejmě. Genetika. Ale třeba v tom není jen ona.
Vlas je tvořený keratinem. Keratin mnoho z vás zná, protože je často součástí vlasové kosmetiky. Jedná se ale o trošku poupravený, tzv. hydrolyzovaný keratin, díky kterému jsou vlasy krásně hydratované a zjemněné. Stavba vlasu sestává ze dvou hlavních částí, kdy nás nejvíce zajímá ta část, která jde vidět stále, dbáme o ni více či méně, charakterizuje nás – část volná. Druhá je část zakotvená, kterou nevidíme, tzv. vlasový folikul, jehož součástí jsou i mazové a potní žlázy a cévní zásobení.

Věděli jste, že...

Jediné vlasové vlákno dokáže udržet 100 gramové závaží.

To, jakou máte barvu vlasu, ovlivňují melanocyty a jejich aktivita. Pigmentová zrna pak dávají ráz intenzitě zbarvení. Pokud přestávají pigmentové buňky pracovat, dochází k nedostatku melaninu, vlasy začínají ztrácet původní barvu a jsou bílé. Kromě již zmíněných melanocytů má ale na barvu a celý charakter vlasu vliv lokalizace, rasa, věk a pohlaví. 


Padání vlasů – civilizační onemocnění?

Padání vlasů je častým průvodním jevem dnešního moderního způsobu života. Deprese. Únavový syndrom. Syndrom vyhoření. Tyto tři civilizační choroby spojuje nadměrná stresová zátěž. Výživa a životní styl jdou ruku v ruce. A pokud přidáme rodinnou anamnézu, aktuální zdravotní stav nebo překonaná (přechozená) onemocnění, máme vysvětlení, proč na oblečení, doma na zemi a při každém pročísnutí vlasů kartáčem nacházíme více a více vlasů.
V tomto případě se jedná o padání vlasů vratné.
Nevratné padání vlasů je způsobeno radioterapií nebo mužskými pohlavními hormony testosteronem a dihydrotestosteronem, a to při jejich nadprodukci.

Jak si poradit s padáním vlasů a hustotou

Jednou z možností, jak zmírnit vypadávání vlasů je prokrvení vlasové pokožky. Toho dosáhnete masáží hlavy. Úprava stravy a duševní rovnováha hrají též velkou roli. Z látek, které byly testovány na klinické úrovni, je zapotřebí zmínit minoxidil 5%, fluridil, melatonin, kyselina hyaluronovou a v neposlední řadě aminexil.

Aminexil má posilující vlastnosti a pomáhá pevně ukotvit vlasový kořínek ve vlasové pokožce.

V případě sezonního vypadávání vlasů, vypadávání vlasů díky stresu, hormonální nerovnováze v období menopauzy, po porodu či v souvislosti s dědičností doporučujeme vlasovou kúru přípravkem Aminexil Clinical 5, který je jak pro ženy, tak pro muže. Podporuje silné a odolné vlasové vlákno. Navíc zmírní mikro nerovnováhu vlasové pokožky a zvýší její odolnost.

Ukotvení – Stimulace – Odolnost – Rovnováha a Síla. To vše slučuje kúra Aminexil Clinical 5. Potvrzeno klinickými studiemi.

Kúru můžete podpořit používáním posilujícího šamponu proti vypadávání vlasů.

Řídnutí vlasů a viditelná vlasová pokožka není vždy to stejné jako padání vlasů a preparát, jenž je určen na „padání“ nemusí na „obnovu hustoty“ zafungovat. Proto je zapotřebí tyto potíže dobře rozlišit a aplikovat správné přípravky. Klinicky ověřeným přípravkem je Neogenic s aktivními látkami Stemoxydine a SP94. Stemoxidin zaručuje, že vaše vlasy budou mít objem, který bude okamžitý a především trvalý. Kúra obsahuje 28 ampulí, které se nanáší přes aplikátor z bílého bronzu, což umožní jemnou masáž vlasové pokožky a stimulaci prokrvení. To má za následek nejen lepší vstřebání kúry, ale také snížené vypadávání vlasů. Celou tuto péči můžete doplnit o šampon pro vlasy bez objemu a ztracené hustoty.

5 tipů pro krásné a zdravé vlasy

1. Dostaňte se k jádru problému

Definujte, co vás trápí a kdy vás to trápí.
Pokud hledáte přípravky pro zpomalení vypadávání vlasů nebo proti vypadávání vlasů, je nejlepší zvolit ty, které cílí na problém již u vlasových folikulů. Sáhněte tedy po těch, které posilují vlasovou cibulku, zároveň působí i na prostředí vlasové pokožky a posilují růst silnějších vlasů na zdravé pokožce hlavy!

2. Zvolte správný šampón

Jako doplněk kúry proti vypadávání vlasů zvažte také pořízení šampónu pro vlasy se sklonem k vypadávání. V ideálním případě volte takový, který nebude obsahovat sulfáty, aby dále nedocházelo k dráždění již tak choulostivých vlasových folikulů. Při oplachování vlasů pak buďte obzvlášť opatrní – ujistěte se, že jste důkladně smyli veškerou pěnu, aby vlasová pokožka nebyla zatížena zbytky přípravků.
Tipy: proti lupům, proti vypadávání vlasů, vlasy bez objemu, reparace a výživa, ultrazklidňující.

3. Chovejte se k vlasům šetrně

Pokud máte pocit, že vám vlasy vypadávají více než obvykle, stojí za to dávat si extra pozor při jejich stylingu. Vlasy příliš nekartáčujte, abyste je zbytečně netahali a nevytrhávali, používejte posilující kondicionér, který vám pomůže při rozčesávání vlasů a posílí vlasové vlákno, aby nedocházelo k lámání vlasů. Zkuste si vlasy čas od času nestahovat do culíku – nechejte je nejlépe rozpuštěné! Pokud si vlasy foukáte nebo žehlíte, minimalizujte teplotu, aby bylo poškození vlasů co nejmenší – doporučili bychom vám používat fén a žehličku na vlasy co nejméně.

4. Dopřejte svým vlasům masáž

Pomocí špiček prstů krouživými pohyby pevně masírujte pokožku po stranách hlavy a na temeni, abyste stimulovali vlasy od kořínků. Zlepší se tím cirkulace vlasové pokožky a vaše vlasové folikuly budou mít prostor dýchat, což přispěje ke zdravému růstu vlasů.

5. Změňte svůj jídelníček

Pokud chcete o své vlasy pečovat od kořínků ke konečkům, je důležité, abyste konzumovali dostatek těch správných potravin.

Autorka 5 tipů: MUDr. Anna Jiránková, Ph.D.

Šampony v akci 3 za 2

Zákaznická linka (+420) 778 437 811