Vánoce, vánoce přicházejí...

Už zbývá jenom několik málo dní. Ještě se párkrát vyspíte a je tady Štědrý den!

Vzpomínáte si na své dětství? Jak jste se na Vánoce těšili. Jak jste tajně doufali, že vám Ježíšek přinese vysněnou hračku. Jak jste si užívali příjemné chvíle s rodinou? Dnes už jste ale dospělí a při pomyšlení na Vánoce vám na mysl přichází pouze stres, strach či melancholie? Dnes to bohužel není nic vzácného. I když by Vánoce měly být svátky klidu a pohody, pro mnoho z nás znamenají spíš mnoho práce - vaření, pečení, zařizování, nakupování a prostě STRES.

Zastavte se! Nezapomněli jsme na to, že Vánoce jsou křesťanské svátky, které oslavují narození Ježíše Krista? Sice je většina lidí neprožívá v duchovní rovině, jsou ale krásnou tradicí, prostorem k setkávání, obdarovávání a slavení. Měli bychom si uvědomit, že nejdůležitější je být s těmi, které máme rádi.

Jak zvládat předvánoční stres?

Předvánoční shon a stres oslabuje naši imunitu. Je to náročné období nejen pro peněženku, ale i pro naše zdraví. Trápíme se, jak vše zvládnout, hlavně na nikoho nezapomenout, vše musí být perfektní, chceme mít přece ty nejkrásnější Vánoce! Místo sváteční atmosféry pociťují lidé neklid, zklamání, samotu…

Máme pro vás pár tipů, jak přežít vánoce a jak se zbavit stresu:

Organizujte

Napište si seznam věcí, které musíte udělat. Snažte se rozvrhnout je tak, abyste zvládli každý den část, prostě si ten jeden velký cíl rozložte na menší a dosažitelnější cíle.Nenechávejte nákupy dárků na poslední chvíli.

Žádné dluhy

Nezadlužujte se kvůli Vánocům. Vyvarujete se tak stresovým situacím v přeplněných obchodních centrech a budete mít více času na výběr správného dárku. Někdo prostě neodolá drahým dárkům a nakoupí je na úvěr. Tím si ale zadělává na další stres do budoucna.

Nepřehánějte to s návštěvami, ale nebuďte sami!

Návštěvy příbuzných patří k Vánocům, ale nemusíte zde přeci trávit veškerý volný čas. Udělejte si čas i na sebe. Pokud si naopak s rodinou nejste příliš blízcí, udělejte první krok k tomu, abyste tuto vzdálenost překonali. Neutápějte se o samotě ve smutku.

Nenechte si zkazit náladu vánočním úklidem

Napište si seznam úkolů, které je třeba udělat. Nebojte se zapojit do úklidu celou rodinu. Pokud na to půjdete s nadhledem a trochou důvtipu, můžete z vašich malých dětí udělat velké pomocníky.

Cukroví s mírou

Také o Vánocích si hlídejte svůj jídelníček. Vánoční dobroty si dopřávejte v rozumné míře a nezapomínejte na dostatečný pohyb. Ušetříte si pak povánoční trápení, jak shodit nově získaná kila.

Zasloužená pohoda

Odpočívejte a relaxujte. Právě proto, že příprava Vánoc je náročná a často stresující záležitost, je velice důležité, abyste si uměli udělat čas jen pro sebe, kdy si ode všeho odpočinete a naberete síly. Psychická hygiena je výborným receptem na to, jak bojovat proti stresu. Někomu pomáhá procházka se psem, jinému horká koupel, nebo hrnek kvalitní kávy či čaje. Zatelefonujte své nejlepší kamarádce, sáhněte po oblíbené knížce, prostě si dopřejte chvilku pro sebe.

Pokud i přesto pociťujete o Vánocích silný stres a máte pocit, že už to takhle dál nejde a samotným se vám nedaří to zvládnout, kontaktujte odborníka, který vám řekne a pomůže, jak zvládat stres.

 

Jak Vánoce pomáhají proti stresu? Tradicemi a vánočními rituály

Pomocníkem proti stresu, jakožto vytržení ze stability a rovnováhy, kterou nám běžný rok poskytuje, jsou i zažívané rituály. Právě ty přivádějí rovnováhu a ukotvení, které potřebujeme při vypořádávání se se stresem. Dovolují se uchytit něčeho, co nám poskytne stabilitu a oporu, poskytne oddych a relax. Užívejte si vánoční tradice, jako je lití olova, krájení jablíčka, házení bačkorou nebo pouštění skořápkových lodiček. Utrhněte si barborku, pokuste se postit, ať uvidíte zlaté prasátko, dejte si rybí šupiny pod talíř. Přičichněte k vánoční atmosféře, dejte si horký čaj a spolu s dětmi si zazpívejte vánoční koledy. Ozdobte stromeček, usedněte ke štědrovečerní večeři a těšte se z přítomnosti svých blízkých.

Vánoce tak zůstanou jedinečné, čarovné, okouzlující, tradičně netradiční a nenahraditelné.

Veselé Vánoce, užijte si je!

 

Zákaznická linka (+420) 778 437 811