Jak řešit nachlazení a chřipku v těhotenství?

Chřipka a nachlazení se bohužel v tomto období nemusí vyhnout ani nastávajícím maminkám. Samotné zvýšení teploty nad 38°C již může mít škodlivé účinky na plod. Rýmu může zkomplikovat zánět vedlejších nosních dutin, který se ve většině případů musí léčit antibiotiky. Kašel, zejména dlouhotrvající a dráždivý, je pro organismus matky velice vyčerpávající. Jaké přípravky jsou vhodné pro těhotné ženy?

Chřipka v těhotenství a její léčba se nijak výrazně neliší od klasické léčby. Důležité je odpočívat, nejlépe v posteli, a vyvarovat se jakékoliv zvýšené námahy. Pokud se příznaky chřipky začnou zhoršovat a nepomáhá ani čaj a odpočinek, doporučuje se konzultovat možnou léčbu v lékárně. Pokud ani posilování imunity nevede ke zlepšení, je již potřeba navštívit lékaře.

Posílení imunity

Imunitu můžete posílit užíváním vitaminu C. Je ale nutné dávat si pozor na přípravky, které obsahují příliš vysoké množství tohoto vitamínu. Denní dávka by u těhotné neměla přesáhnot 500 mg. Stejně tak se nedoporučuje brát v tomto období kombinace více vitamínů či multivitamínové přípravky, které nejsou určeny přímo k užívání v době těhotenství. Neměly by se také používat ve vodě rozpustné formy vitamínů (tzv. šumivé tablety), jelikož mohou u citlivějších žen vyvolat žaludeční obtíže. Vhodnější jsou naopak tablety s prodlouženým uvolňováním, které stačí užívat jen jednou denně.

Léčba nachlazení

K léčbě nachlazení se používají přípravky obsahující echinaceu. Tato bylinka je bezpečná pro užívání, lze ji najít v mnoha lékových formách. Vždy je vhodnější zvolit sirup než kapky. Ale pozor, tato bylina by se neměla používat déle než 8 týdnů.

Léčba kašle

Dalším příznakem, který doprovází nachlazení, je kašel. Jedná se o obranný reflex, který slouží k udržování průchodnosti dýchacích cest. Vzniká podrážděním v dýchacích cestách. Suchý dráždivý kašel ale může velmi znepříjemnit nejen spánek.

Kašel může být suchý (bez vykašlávání), nebo vlhký (s vykašláváním hlenu). K tlumení suchého kašle se používají tzv. antitusika. Jako jediné bezpečné antitusikum v těhotenství byl shledán dextromethorfan.

Ke zlepšení odkašlávání se používají různé typy expektorancií (léky rozpouštějící hlen a usnadňující jeho odstraňování z dýchacích cest). Jako expektorancia lze použít po konzultaci s lékařem nebo lékárníkem různé typy průduškových čajových směsí nebo bylinné sirupy obsahující jitrocel, mateřídoušku či lípu. Ovšem pozor, ne všechny čajové směsi a byliny jsou vhodné pro užívání v těhotenství.

Při závažnějších projevech kašle a silném zahlenění představuje poměrně bezpečnou variantou léčby podávání acetylcysteinu. Na doporučení lékaře lze po omezenou dobu užívat také přípravky obsahující bromhexin. Naopak guajfenesin se nesmí používat v prvním trimestru, ale nedoporučuje se ani v dalších obdobích těhotenství.

V kapkách i sirupech je potřeba dbát na to, aby neobsahovaly pomocnou látku propylenglykol, který je sám o sobě škodlivý pro plod. Dále potom sledujeme obsah alkoholu, jenž může být v některých přípravcích obsažen ve vysokém množství. Nejbezpečnější alternativou stále zůstávají homeopatické sirupy.

Bolest v krku

Bolest v krku bývá častým příznakem nachlazení, ale také angín a zánětů dýchacích cest. Jak postupovat v léčbě během těhotenství? Těhotná žena by měla vyhledat lékaře v případě, pokud bolesti trvají déle než pět dní. Také při obtížném a namáhavém dýchání a polykání. Tyto bolesti léčíme přípravky ve formě tablet, které se rozpouštějí v ústech, dále spreje a kloktadla.

Na bolesti v krku často doporučovaná šalvěj se v době těhotenství nesmí užívat! V těhotenství se nesmí používat také přípravky obsahující jod.

Lépe je vyhýbat se přípravkům obsahující lokální anestetikum, které znecitlivují a používají se k tlumení silnějších bolestí v krku. V těhotenství lze doporučit přípravky s látkou tridecanamin adipát či chlorhexidin. Vhodný, a u silnějších bolestí často používaný, je fusafungin, který působí také pouze lokálně. Z kloktadel lze doporučit heřmánkový čaj nebo tinkturu z heřmánku, dále Vincentku, která je nyní dostupná i ve formě tablet.

Důležité rady na závěr

Při léčbě nachlazení a chřipky je vždy nezbytný dostatečný příjem tekutin! Pijte čaj s medem, který sám o sobě obsahuje velké množství vitaminů a minerálů.

Je třeba také upozornit, že názor, že vše rostlinné a přírodní je bezpečné, není úplně pravdivý. Hodně dostupných léčivých rostlin může ovlivnit dělohu a podávané ve vyšších dávkách mohou vyvolat i potrat. Proto by se těhotná pacientka měla poradit s lékárníkem i při výběru čajové směsi (např. průduškové nebo proti kašli).

Zákaznická linka (+420) 778 437 811