Jak si správně čistit zuby

Zdá se vám, že je čištění zubů naprosto přirozená věc a nelze ji dělat špatně? Nenechte se zmýlit. Aby náš chrup zářil zdravím a čistotou, potřebuje péči a účinné čištění. Stačí dodržovat pár zásadních kroků a pohybů kartáčkem. Vsaďte na naše rady, ať se na svět můžete usmívat zdravými a krásně bílými zuby.

Základem je dobrý kartáček

Špatným čištěním zubů si můžeme v ústech nadělat pěknou paseku. Nejde přitom jen o zubní kazy – nesprávná technika čištění může přivodit třeba i nepříjemný zánět dásní. Prvním krokem ke zdravé ústní dutině je výběr kartáčku. Své zuby svěřte do péče měkkého kartáčku nebo kartáčku s maximálně střední tvrdostí. Ač se může zdát, že pomocí tvrdého kartáčku lépe vyčistíte nánosy zubního plaku, opak je pravdou. Tvrdý kartáček spíše poraní dáseň a tím vyvolá obávané krvácení. Měkký kartáček zbaví zuby plaku dokonale – jen to trvá malinko déle a chce to trochu cviku. Ideální jsou kartáčky s hustými měkkými vlákny. Mezi ně patří například ty od značky Curaprox. Kartáčky Curaprox mají osmkrát více vláken než běžné kartáčky a jsou velmi šetrné k dásním.

Jak poznáte, že je nutné kartáček vyměnit? Otočte jej štětinami od sebe. Pokud jsou štětiny roztřepené a vyčnívají tak přes plastovou hlavu kartáčku, je načase pořídit kartáček nový. Zubní kartáček bychom každopádně nikdy neměli používat déle než tři měsíce.

 Nejjemnější kartáček Curaprox - ultra soft.

Netlačte na pilu

Dalším krokem ke zdravému chrupu bez plaku a kazů je správná technika čištění – tedy manuální pohyby ruky, kterými zuby čistíme. Čištění by mělo být vždy jemné, bez násilného tlačení na kartáček. Toho docílíte tak, že kartáček uchopíte jako tužku – mezi ukazováček a palec. Mnoho lidí drží kartáček v sevřené pěsti. Díky tomu ale mají v ruce větší sílu a na kartáček tak zbytečně tlačí. Jemným čištěním se tolik neničí sklovina a neobrušují krčky zubů, tedy přechod mezi dásní a zubem. Krčky dostávají zabrat také při čištění zubů takzvanou horizontální metodou. Při té se pohybuje kartáčkem ze strany na stranu jako při pilování a vlákna kartáčku tak krčky dráždí. Tímto nevhodným pohybem jednak nedostanete štětiny kartáčku do žlábku mezi zubem a dásní, ale navíc si způsobujete i postupný ústup dásně a vznik takzvaných krčkových klínovitých defektů, kdy se zuby stávají citlivými na teplo a chlad a opticky se prodlužují. Pro naše zuby je mnohem vhodnější čištění pomocí krouživých pohybů a drobných vibrací.

Vibrujte

Jak na krouživé pohyby? Zubní kartáček přiložte čisticími vlákny na přechod zubu a dásně pod úhlem asi 45 stupňů. V místě, kde končí dáseň a začíná zub, je totiž největší nebezpečí usazování zubního plaku. Pak začněte dělat jemné vibrační pohyby – v podstatě malinké kroužky – a to tak, aby se vlákna kartáčku dostala i pod dáseň, do žlábku kolem zubu. Jen tak z něj totiž odstraníte plak a bakterie, které mohou způsobovat zubní kaz. Na každém jednotlivém zubu proveďte přibližně pět až deset těchto drobných krouživých pohybů. Ideálním postupem je začít čištění na jedné straně zubního oblouku a na druhé straně skončit. Tak si můžete být jisti, že jste žádný zub nevynechali.

Jak vyčistit nedostupné prostory

Možná vás to překvapí, ale štětiny kartáčku se nedostanou až do 40 % prostor v ústech! Aby byl váš chrup čistý opravdu dokonale, použijte také mezizubní kartáček a zubní nit.

Mezizubní kartáček

Mezizubní kartáček se jemně zavádí mezi zuby. Jedním pohybem dopředu a dozadu vyčistíte i těžko dostupné plošky mezi zuby a odstraníte zbytky jídla, které v úzkých mezírkách ulpěly. Kartáčky se vyrábí v různých velikostech, aby byly perfektně vyčištěny opravdu všechny prostory mezi zuby. Je proto vhodné pořídit si tuto pomůcku ve více rozměrech nebo se o výběru poradit s vaším zubním lékařem.

Správně zvolený kartáček do mezizubního prostoru bez potíží zapadne - nikdy jej do prostoru mezi zuby netlačte silou. Pokud vaše dásně zpočátku krvácí, nepřestávejte s používáním mezizubního kartáčku! Díky pravidelnému čištění krvácení ustane. Je to znamení, že mezizubní prostory jsou dobře čištěny a dásně jsou zdravé.

Je důležité najít vhodnou sílu kartáčku. S hledáním můžete začít sami a kartáčky postupně zkoušet. Je však doporučeno navštívit dentální hygienu, kde vám odborníci vhodný kartáček doporučí zcela přesně.

Pro zuby těsně u sebe je ideální nejmenší síla, zhruba 0,45 mm. Pokud máte okem viditelné mezírky mezi zuby, poohlédněte se po mezizubním kartáčku s větším rozměrem – dostupné jsou až 0,8milimetrové. Mezizubní kartáčky pořídíte v balení s vícero kusy, kde jsou kartáčky v kompaktní drobné velikosti, nebo můžete sáhnout po praktickém mezizubním kartáčku s rukojetí, která usnadňuje manipulaci s kartáčkem. Například ten od TePe má čisticí hlavu zahnutou do pravého úhlu, což umožňuje snadné dosažení zadních mezizubních prostor.

Nit, co chutná

Doplňkem k mezizubnímu kartáčku je zubní nit. Čištění mezizubních prostor pomocí nitě probíhá tak, že nit uchopíte mezi dva ukazováčky a citlivě pohybem sem a tam vyčistíte nejprve jednu stranu zubu, poté druhou stranu zubu. S nití buďte opatrní, ať si dásně nepoškodíte. Na trhu je dnes velký výběr zubních nití. Mezi nejoblíbenější patří ty s mentolovou příchutí. Kromě pocitu čistých úst je bonusem příjemná chuť a zvýraznění svěžího dechu. Zubní nitě v dnešní době umí pomoci i s dalšími neplechami v ústech. Například Elmex zubní niť obsahuje aminofluoridy, které ochrání mezizubní prostory před kazem. Pokud si zakládáte na bílém úsměvu a používáte bělicí zubní pasty, můžete sáhnout po niti od G.U.M., která pomůže díky mikrosilikátům navrátit bělost i těžko dostupným místečkům mezi zuby.

Elmex zubní nit s voskem 50 m

Můžete vyzkoušet také expandující zubní nit. V čem je speciální? Její vlákna jsou stlačena těsně k sobě, aby se nit dobře zaváděla do úzkých prostor mezi zuby. Následně po zavedení dochází k expanzi objemu nitě, takže nit vyplní celý mezizubní prostor a dokonale jej tak vyčistí. Vyzkoušejte třeba expandující nit od Sensodyne vhodnou i pro citlivé zuby.

Třešnička na závěr

Ústní dutinu netvoří jen zuby, ale také jazyk. Aby byla hygiena úst 100% dokonalá, nezapomeňte na čistotu jazyka. S čištěním vám pomůže například škrabka Meridol. Pomocí ní mechanicky odstraníte z jazyka bílý povlak, který často stojí za nepříjemným zápachem z úst. Většina případů halitózy (zápachu z úst) má totiž původ právě v přítomnosti bakterií plaku na jazyku. Škrabka vám pomůže snížit halitózu až o 75 %! Tvar škrabky odpovídá přirozenému tvaru jazyka a snižuje tak možný dávivý reflex při čištění zadní části jazyka. Jedno „stáhnutí“ jazyka škrabkou je obvykle dostačující, a to díky jejím nepatrně vystouplým čistícím lamelám, které z jazyka jedním tahem všechen usazený plak bezpečně odstraní.

Ústní vody

Večerní „čistící rituál“ můžete završit vypláchnutím úst pomocí ústní vody. Látky obsažené v ústní vodě zklidní dutinu ústní a sníží riziko vzniku zánětů dásní, zubního kazu a parodontózy. Dopřejte si třeba koktejl z bylinek od Herbadent. Extrakty a silice ze sedmi léčivých rostlin, které jsou v ústní vodě obsaženy, jsou pohlazením pro dásně se sklonem ke krvácení.

S léčbou krvácivosti dásní, aft, parodontózy či počínajících zánětů vám pomůže konopná ústní voda Carun. Skvěle zklidňuje, hojí a desinfikuje.

Adri (Magistra, lékárna Typos)

Ta obsahuje účinný mix extraktů z rostliny Cannabis Sativa, z řepíku lékařského, přesličky, šalvěje, hřebíčku, skořice, máty a stévie, které jsou známy pro své antibakteriální, desinfekční, protizánětlivé, analgetické a silně zklidňující účinky. Po vyčištění zubů nalijte přibližně 2,5 ml ústní vody Carun do přiloženého víčka, nařeďte vodou a tímto léčivým „panákem“ proplachujte přibližně dvě minuty ústa. Carun vám uleví, i když vás přepadne akutní bolest zubů. Díky obsahu hřebíčku, který funguje jako přírodní anestetikum, má ústní voda znecitlivující účinky a poradí si tak i s bolestmi zubů a dásní. V tomto případě naneste ústní vodu nezředěnou přímo na bolavou oblast v ústech a nechejte chvilku působit.

Krásný úsměv je náš nejhezčí doplněk

Pečlivé vyčištění zubů, čištění mezizubních prostor, očista jazyka, výplach ústní vodou.

Připadá vám tento proces příliš zdlouhavý? Vzpomeňte si na rčení vlasy jsou korunou krásy a úsměv nejhezčím módním doplňkem. Zuby neschováme oblečením ani nevylepšíme make-upem. Desetiminutovou proceduru si proto naše zuby určitě zaslouží. Péčí o dutinu ústní lze předejít zánětům a nemocem zubů a dásní. Vyhnete se tak nepříjemným a mnohdy drahým zákrokům zubního lékaře. Se zdravými zuby můžete obavy z preventivních prohlídek u vašeho dentisty hodit za hlavu. Protože na zdravý chrup zubní vrtačka nemůže!

Zákaznická linka (+420) 778 437 811