Jak vybrat správnou zdravotní obuv

Jako miminka máme schopnost hýbat všemi prsty na nohou stejně pružně a vesele jako prsty na rukou. Zkuste si zakroužit palcem na noze, jde vám to? Pravděpodobně to bude oříšek. Na vině je nošení nevhodné obuvi. To může způsobit natolik vážné potíže, jejichž jediným řešením je operace. Jak se této situaci vyvarovat? Poradíme.

Riziko pro krásky na vysokých podpatcích

Móda a trendy si žádají, aby dámy nosily šik lodičky na vysokém podpatku a zdůraznily svoji ženskost. Tyto lodičky jsou ale skrytým ničitelem krásy - způsobují totiž nehezké a často bolestivé deformace prstů. Úzká obuv s vysokými podpatky totiž narušuje stavbu nožní klenby, prsty jsou neustále skrčeny a vzájemně na sebe tlačí.

Obrázek převzat z www.obchudek-misa.cz.

Dochází tak ke smrštění některých šlach a kloubních pouzder a prsty se dostávají do naprosto nepřirozené pozice. Výsledkem jsou potíže v podobě kladívkovitých prstů, vbočeného palce (hallux valgus), vybočeného malíčku, puchýřů, kuřích ok, zarostlých nehtů a dalších nepříjemností.

„Jakmile dáma odhodí své okouzlující střevíčky a odhalí své zdeformované prsty, krása je ta tam. A co hůř – pokud poškození zajde příliš daleko, k odstranění problémů je nutná operace.“

Kvůli nevhodné a těsné obuvi tak postupně ztrácíme přirozenou schopnost pohybu prstů, se kterou jsme se narodili, a objevuje se mnoho vedlejších problémů – výše popsané deformace, bolesti zad, spadlá klenba a jiné. Píšeme o dámách a lodičkách, ale tyto problémy se týkají i mužů a pravidla pro zdravé obouvání pro ně platí stejně jako pro ženy. Ženy však obecně problémy s chodidly trpí více, protože častěji nosí těsnou a nezdravou obuv.

Jak postupovat, abychom se nedostali do fáze, kdy jsou naše potíže řešitelné pouze chirurgickým zákrokem? 

Začněte nosit správnou obuv

Nevyhneme se tomu, abychom na sebe už nikdy nevzali těsnou obuv. Večírky, plesy, divadlo a jiné společenské akce vyžadují, abychom zvolili vhodné oblečení a společenskou obuv. Nemusíte tedy vyhodit všechny své lakýrky a lodičky. Občasné nošení prospěje dobré společenské náladě i vašemu sebevědomí.

Na každodenní nošení si však pořiďte kvalitní zdravotní obuv, díky níž předejdete výše popsaným problémům. Existuje desatero správného obouvání, které vám při výběru správné zdravotní obuvi pomůže. Jak má tedy taková obuv vypadat? 

 1. Dává dostatečný prostor vašim prstům.

Vnitřní tvar obuvi by měl odpovídat přirozeným liniím nohy a ponechat jí dostatečný prostor v přední části. Špička má být kulatá, aby vytvořila dostatek místa pro naše prsty. Jak jsme psali výše, špičatá a těsná obuv naši nohu svým tlakem nepřirozeně deformuje.

 2. Kopíruje pohyb vaší nohy při chůzi (ohebnost obuvi v prstové části).

Vaše noha se při chůzi ohýbá v oblasti prstních kloubů. Bota by měla tento pohyb kopírovat a přizpůsobit se vám. V oblasti prstních kloubů tak bota musí být co nejohebnější. Při výběru obuvi si tedy vyzkoušejte, jaký odpor bota klade při ohybu špičky směrem k nártu.
Pokud vám bota nedovolí tento přirozený pohyb, vaše nohy se rychleji unaví, více se potí a zvyšuje se riziko tvorby kostních výrůstků na nártu a poklesu klenby. Hrozí také zánět Achillovy šlachy.

 3. Podpatky do nebes? Jen úměrně.

Výška podpatku obuvi pro celodenní nošení se rozlišuje dle věku, pohlaví a účelu obuvi. Pokud výšku přizpůsobíte, vyhnete se tak problémům s krevním zásobením dolních končetin, bolestem páteře a jiným negativním dopadům.

 

  maximální výška
Muži 25 mm
Ženy 30 – 40 mm
Děti nejmenší 5 mm
Děti starší 15 mm
Dospívající 25 mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 4. Pevný a dostatečně dlouhý opatek.

Vaše pata musí být pevně fixována a nesmí docházet k nežádoucím bočním pohybům. Uzavřená obuv – dětská, sportovní, pro celodenní nošení, pracovní – musí mít dostatečně tuhý, vysoký a dlouhý opatek.
Opatek vás nesmí tlačit, jinak budete mít otlaky, puchýře, odřeniny nebo kostní nárůstky. Správně je, pokud se při chůzi cítíte komfortně a vaše noha v botě „nelítá“, je pevně na svém místě. U levné obuvy bývá opatek příliš měkký, nebo chybí zcela. Dejte na to pozor.

 5. Kolmé postavení patní části obuvi.

Postavení paty obuvi musí být kolmé nebo jen mírně vybočené k podložce. Díky tomu jsou svaly nohy zatíženy rovnoměrně a předchází se vzniku ploché nohy (klenba není přetěžována).

 6. Správně modelovaný svršek obuvi.

Výrobci a značky chtějí na trh přinášet neotřelé novinky a být stále trendy. V této zapálené snaze ale občas zapomenou na přirozené potřeby chodidla a kvalitu svých modelů. Při výběru tak myslete vedle vzhledu i na provedení.
Pro děti a dospělé je vhodná obuv na šněrování, sponu, zip či suchý zip. Hlavní je, aby byla noha dobře fixována a v obuvi se neposouvala. Pro malé děti nejsou vhodné lodičky či mokasíny.

 7. Materiál pro vaše pohodlí a prodyšnost.

Dejte přednost obuvi, která je vyrobena z přírodních materiálů – useň a textil. Tyto materiály jsou měkké, prodyšné, absorbují vlhkost a přizpůsobí se anatomickému tvaru vaší nohy. Syntetické materiály jsou pravým opakem a nelze je tedy doporučit (kromě gumáků do deště, ty bez pochyby přijdou vhod).

 8. Údaje o použitých materiálech.

Existují závazná ustanovení, která upravují obuv pro děti do 3 let a obuv pro profesionální použití. Obuv pro běžné nošení závazným ustanovením nepodléhá. Musí ale splňovat podmínky obvyklé jakosti a obsahovat označení použitého materiálu v hlavních částech obuvi. Při výběru si tedy zkontrolujte, zda je obuv z přírodního či syntetického materiálu.

 9. Tlumící vlastnosti obuvi.

Naši předchůdci běhali po měkkém – tráva, džungle, sem tam nějaký kámen. My běháme v džungli betonu, asfaltu a dlažby – to je tvrdý rozdíl. Naše kosti, klouby, chrupavky i páteř trpí. Správná bota nám pomáhá tak, že rozdělí zatížení na celou plochu nohy a tlumí všechny tyto nárazy. Zajímejte se tedy o tlumící vlastnosti obuvi.

 10. Hmotnost obuvi - pro lehký krok.

Hmotnost by obecně měla být co nejnižší. Ať vás nic netíží!

 

Kde koupit zdravotní obuv

V naší nabídce se můžete podívat na zdravotní obuv českých značek Santé a Medistyle. Všechny produkty těchto výrobců splňují desatero zdravého obouvání. Navíc vám budou slušet! Přijďte si je k nám do lékárny vyzkoušet nebo si je objednejte přes e-shop až domů. Vaše pohodlí a zdraví je naším cílem.

Mrknout na nabídku obuvi

Zákaznická linka (+420) 778 437 811