Jak vyzrát na hemeroidy?

Hemeroidy – většina lidí se o nich stydí mluvit. Přitom za život se s nimi setká více než třetina z nás. Jak můžeme vznik a vývoj tohoto choulostivého problému sami ovlivnit?

Co to jsou hemeroidy?

Hemeroidy (odborně hemoroidy) máme úplně všichni, ale ne všichni s nimi máme potíže. Jsou to žilní pleteně uvnitř konečníku, které zde tvoří polštářkovou výplň a jsou důležité při vyprazdňování. Problém nastane, když tyto pleteně začnou otékat, zanítí se a vzniknou v nich uzlíky křečových žil. Dle místa výskytu je dělíme na vnější a vnitřní.

Vnější hemeroidy se vyskytují u konečníku a projevují se jako namodralé váčky různé velikosti.
Jsou běžnější, z lékařského hlediska méně závažné a mohou se projevit dokonce i u dětí. Vnější hemeroidy zatlačit nejdou, je to vlastně krevní sraženina pod kůží u konečníku, není ji tedy kam zatlačit. Časem se sraženina vstřebá, ale po hemeroidu zůstane vytahaná kožní řasa.

Vnitřní hemeroidy se tvoří uvnitř konečníku, nejčastěji 3-4 cm od análního otvoru. V prvních fázích nebývají bolestivé, projevují se spíš krvácením při stolici. V pokročilejší fázi mohou vyhřezávat při stolici, což je velmi bolestivé. Nejdřív se přechodně objevují na konci vyprazdňování a samy se stáhnou zpět, později se musí zpět zasunout ručně. Při nejpokročilejší fázi již zůstávají trvale vyhřezlé, což lze řešit pouze operací. Bolest může být tak velká, že znemožní sezení, někdy dokonce i stání.

 

Příznaky hemeroidů

  krvácení z konečníku při stolici
  svědění a pálení konečníku
  bolest a tlak v konečníku
  komplikace při vyprazdňování (hemeroid zavází průchodu stolice)
  pocit vlhka kolem řitního otvoru

 

 

 

 

 

 

 

Hemeroidy v těhotenství, po porodu

Ženy se s hemeroidy nejčastěji setkají v průběhu těhotenství, typicky v posledním trimestru. Je to způsobeno tlakem miminka na dno pánevní, dochází tak k utlačení žil a zhoršenému odtoku žilní krve z pánve a dolních končetin.

Proto také nastávající maminky trpívají na otoky nohou. Pak je dobré v leže podkládat nejen nohy, ale i pánev. Konečníku dá zabrat také zvýšený tlak při samotném porodu. V době kojení pak maminky mohou trpět zácpou. Je třeba myslet na to, že žena najednou musí pít za dva. Je tedy nutné dostatečně zvýšit pitný režim, jinak mohou vznikat i trhlinky ve sliznici konečníku kvůli tuhé stolici.

Můžeme vzniku hemeroidů předejít?

Na vině je především sedavý způsob života a minimální pohyb. Ale pozor! Ne všechen pohyb nám proti hemeroidům pomůže.

Zvedání těžkých břemen či cyklistika mohou hemeroidy dokonce výrazně zhoršit. Nejsou vhodné ani sedavé sporty jako je veslování. Velmi vhodným pohybem je chůze, plavání, tenis, squash, badminton, brusle a podobně.

Úplně nejhorší pro konečník je dlouhé nepřerušované sezení, proto se každou hodinu zvedněte ze židle nebo gauče a jděte se aspoň malinko projít. Pomůžete tak nejen svému konečníku, ale i svým nohám. Ani hodiny cvičení po dlouhém nepřerušovaném sezení to konečníku nevynahradí.
Vhodná je také zdravá strava – zvýšit podíl vlákniny z ovoce, zeleniny, luštěnin, omezit cukr a bílé pečivo. Abychom předešli zácpě, musíme také zvýšit pitný režim (vypít aspoň 2 litry tekutin denně).

Příčiny vzniku hemeroidů

  dlouhé sezení (práce, televize, cestování, na záchodě)
  nedostatek pohybu
  častá zácpa (nedostatek vlákniny ve stravě, nedostatek tekutin) či úmyslné zadržování stolice
  zvedání těžkých břemen
  obezita
  genetika – výskyt hemeroidů v rodině

 

 

 

 

 

 

 

 

Léčba hemeroidů – čím dříve, tím lépe

Hemeroidy samy od sebe bohužel nezmizí. Léčba se odvíjí od typu a stádia, v jakém se hemeroidy nacházejí. Domácí léčba se hodí jen pro lehčí stádia. Když do 3 dnů nepomůže, je nutné vyhledat urychleně lékaře. Buď můžete jít za svým praktickým lékařem nebo přímo za specialistou – proktologem, ke kterému nepotřebujete žádanku od praktika.

Při domácí léčbě se dají použít masti a čípky na hemeroidy (např. Faktu, Procto-Glyvenol, Preparation H a další). Tyto přípravky mají v sobě zpravidla složku proti bolesti a složku hojivou, která zpevňuje cévy a zastavuje krvácení. Mast na hemeroidy zároveň promastí sliznici konečníku, která nebude mít takovou tendenci praskat a krvácet. Masti lze použít u vnitřních i vnějších hemeroidů. Čípky jsou pak vhodné při vnitřních hemeroidech.

Dubová kůra patří mezi oblíbené babské rady. Je k dostání ve formě mastí, gelů a sypaná na sedací koupele. Smysl má ale pouze u vyhřezávajících vnitřních hemeroidů, jelikož má stahující efekt. Měla by se používat především ve formě mastí, jinak má tendenci sliznici vysušovat a ta pak může více praskat.

Jelikož jsou hemeroidy obdoba křečových žil na nohách, pomůže také dlouhobé užívání žilní výživy (tzv. venofarmaka). Ta zlepšuje pružnost žilní stěny, ovlivňuje její propustnost a zlepší tok v lymfatickém systému. Z potravních doplňků se jedná např. o Mobivenal, Diovarix či Cantalin. Obvykle se užívá 1 tableta denně, při akutních problémech s hemeroidy se dávka krátkodobě zvyšuje až na 2 tablety ráno a 2 tablety večer. Existují také speciální doplňky stravy obsahující žilní výživu a probiotika dohromady (HemoStop). Dobré zkušenosti jsou také s přípravkem Detralex, který je ale pouze na recept.

Důležitá je také důsledná hygiena po stolici (umytí tekoucí vodou a mýdlem). Pokud nemáme k dispozici tekoucí vodu, je vhodné použít po klasickém toaletním papíře vlhčené ubrousky či vlhčený toaletní papír. Noste prodyšné, nejlépe bavlněné prádlo.

Při pokročilejších hemeroidech je opravdu potřeba vyhledat lékaře.

Přijít k lékaři s hemeroidy včas, znamená méně invazivní zákrok, kratší dobu hojení a budete mít od hemeroidů klid na několik let.

Pro středně pokročilé vnitřní hemeroidy se dá využít některá z velmi účinných a méně invazivních metod. Mezi ty patří podvazování (tzv. Barronova ligatura, kdy se hemeroid stáhne gumičkou, sám odumře a odloučí se), kryoterapie (zmrazování), laserové odstranění a elektrokoagulace. Tyto metody lze provádět ambulantně, při lokálním umrtvení.Vnitřní hemeroidy ve velmi pokročilém stádiu je nutno operovat klasicky, popř. laserově. Vnější hemeroidy se mohou vstřebat samy, obvykle ale po nich zůstává vytahaná kožní řasa, která poté komplikuje hygienu po stolici a může způsobovat kožní problémy. Proktolog však vnější hemeroid může ambulantně odstranit, doba hojení je tak daleko kratší a nezůstává zbytečná kožní řasa.

Krev ve stolici neznamená jen hemeroidy

Je dobré vědět, že v zejména mladším věku krev ve stolici nemusí znamenat zrovna hemeroidy. Často se jedná o krvácející prasklinky ve sliznici konečníku, tzv. fissury.

Tyto prasklinky mohou vznikat při tuhé stolici nebo třeba říznutím ostrým zrnem z celozrnného pečiva. Jsou doprovázeny bolestí a zpravidla krví. Mohou se samy nejpozději do pár dnů zahojit. Pokud však problém s fissurami pokračuje, může časem vyústit až v dlouhodobý problém s bolestivým vylučováním stolice. Pak je návštěva lékaře nutností.

Jako pomoc při hojení análních fissur lze použít hojivé masti a čípky jako např. Proktis-M. Jako prevence příliš tuhé stolice, která fissury způsobuje a zhoršuje, se dají používat šetrná projímadla a změkčovadla stolice, což jsou glycerinové čípky a laktulóza. Ty se dají používat i dlouhobě bez vedlejších efektů a jsou nenávyková.

Zahoďte stud! (aspoň před svým lékařem)

Lidé se bohužel často odhodlají jít k lékaři až když mají velké problémy a nesnesitelné bolesti. Avšak opakované krvácení z konečníku při normální stolici je důvodem k vyšetření v každém věku. Problémy doprovázející hemeroidy mohou totiž indikovat i mnohem závažnější onemocnění, třeba zhoubný nádor konečníku či střeva.
Vždyť i egyptští faraoni měli své „strážce konečníku“, tak proč ne vy? Neodkládejte vyšetření, Váš konečník Vám bude vděčný.

 

Autorka článku: Mgr. Martina Tománková

Zákaznická linka (+420) 778 437 811