Detoxikace těla

Začne nejkrásnější období v roce. Jaro! Všechno se po zimě probouzí. Jen to moje tělo se stále nemůže vzbudit ze zimního spánku. Co dělat, abyste měli dostatek energie si užívat nejen jara, ale i každodenního života? V článku najdete pár zajímavých rad a nápadů jak na to.

A dost!

Tělo je naprosto dokonalá továrna. Přijmete potravu (ne vždy úplně kvalitní a zdravou), tělo si jí rozloží na základní živiny, které dál využívá nejen na tvorbu energie, ale třeba na tvorbu svalů, kostí, zkrátka všeho, aby bylo schopné fungovat. Díky tomu jsme schopní vykonávat každodenní činnosti.

Bohužel nic se nedá využít totálně beze zbytku. I v těle vznikají při jednotlivých pochodech odpadní látky. Čím méně kvalitní strava, tím více odpadních látek. Ty, pokud se nevyloučí (přes ledviny, játra, střeva, kůži), se ukládají v těle.
Cítíte se unavení, bez energie, objevují se vyrážky, častá nachlazení, zahlenění, bolesti hlavy, kloubů, jste nafouklí. Tělo Vám chce takto naznačit, že je potřeba něco dělat. A to nejlépe hned!

Změna stravy a pitný režim je základ

Přes zimu jen málokdo nějak výrazně řeší zdravé stravování. Je tolik lákadel (cukroví, chlebíčky, zabijačka,...). Pohybu taky není nijak mnoho, o dostatku ovoce a zeleniny ani nemluvě.
Abychom tělo mohli očistit od nahromaděných škodlivin, je potřeba změnit stravu.

Během detoxikace se snažte omezit smažené pokrmy, polotovary, maso, mléčné výrobky, výrobky z bílé mouky, uzeniny a sladkosti. Naopak se snažte zařadit luštěniny (fazole, hrách, čočka), žitné výrobky, ovesné vločky, semínka, ovoce a zeleninu a kvalitní za studena lisované oleje. Mléčné výrobky vyřaďte jen po dobu detoxikační kúry; jogurty a zakysané mléčné výrobky k ozdravění jídelníčku patří. Navíc dodávají do střev laktobacily, které nám pomáhají s trávením, tvorbou vitamínů, ale hlavně tvoří základ imunity.

Čistá střeva

Pokud chceme, aby detoxikace těla měla nějaký smysl, musí se nejprve začít s očistou střev.
Samozřejmě úplně nejrychlejší a nejúčinnější je provést výplach střev (např. salinické klysma).

Od toxinů a odpadních látek může pomoci užívání přípravku Enterosgel. Tento přípravek na sebe „nachytá“ škodliviny z trávicího traktu. Užívá se na lačno (půl hodiny před nebo 2hod po jídle) 1 polévková lžíce 3x denně. Gel je potřeba zapít 200ml vody. Pokud užíváte pravidelně nějaké léky, je nutné gel užívat alespoň v 2hod odstupu od nich.

Střeva pomůže „vykartáčovat“ i vláknina. Je schopná na sebe navázat škodlivé látky. Pomáhá proti zácpě. Zvyšuje pocit sytosti. Denně bychom měli zkonzumovat až 40 g vlákniny. Abychom tohoto příjmu dosáhli, je dobré zařadit do jídelníčku celozrnné pečivo (ne pouze semínkové, ale připravené z celozrnné mouky - obsahuje i slupky zrn), otruby, psyllium, chia semínka (kromě vlákniny obsahují minerály, omega-3 nenasycené mastné kyseliny a bílkoviny).

Při užívání vlákniny je důležité dodržovat pitný režim (alespoň 1,5-2l tekutin denně). Pozor, vláknina je na sebe schopná navázat pravidelně užívané léky. Opět platí pravidlo, užívat je alespoň v 2hod odstupu od vlákniny.

Zdravá játra

Játra jsou největším detoxikačním orgánem těla. Proto i jim je nutné dopřát na jaře regeneraci.

V praxi nejpoužívanějšími přípravky na zlepšení funkce a činnosti jater jsou přípravky obsahující silymarin (výtažek z rostliny ostropestřec mariánský). Ten zlepšuje regeneraci jaterních buněk, chrání je před poškozením toxickými látkami a má antioxidační účinky. Pomáhá snižovat i hladinu LDL („zlého“) cholesterolu. Ze semen ostropestřce se lisuje i olej, který má též pozitivní vliv na regeneraci a činnost jater. Užívá se 1 či 2 polévkové lžíce denně mezi jídly. Lze ho ovšem použít i ve studené kuchyni (např. do salátů).

Pitný režim

Při jakékoliv očistné kúře je pitný režim velmi důležitý. Snadněji se z těla vylučují nahromaděné odpadní látky a dochází i k pročištění močových cest. Doporučuje se vypít alespoň 2 l čisté vody.
Existuje i celá řada čistících a detoxikačních čajů, které vylučování škodlivin podpoří. Obsahují nejčastěji kopřivu, která působí močopudně a toxiny z těla se tak vylučují lépe. Ve složení najdeme často i smetánku, která podporuje funkci jater a pozitivně ovlivňuje látkovou výměnu. Dále je v těchto směsích ostropestřec, zlatobýl a přeslička (močopudné účinky, pročištění ledvin).

Pokud nechcete popíjet směsi, lze samozřejmě pít čaje ze samotných bylin. Tyto čistící čaje se pijí 2x denně maximálně po dobu 14 dní.
Popíjet je možné i různé ovocné a zeleninové šťávy. Dodají tělu potřebné vitamíny a minerály. Navíc jsou plné antioxidantů, takže nás chrání před volnými radikály, cítíme se po nich svěžejší a nabití energií.

Doporučuje se šťáva z červené řepy, která je doslova plná antioxidantů a vitamínů. Podporuje jaterní činnost, působí proti zácpě a pročišťuje střeva.
Dalšími vhodnými šťávami jsou mrkvová, šťáva z černého rybízu a borůvková. Dodávají tělu vitamíny, minerály, obsahují antioxidanty, vlákninu a podporují detoxikaci těla.

Detoxikační kúru lze založit i čistě na ovocných a zeleninových šťávách. Popíjíte 3-5 dní cca 2dcl šťávy a kombinujete to s vodou, případně přidáte hrst semínek, ořechů nebo krajíček žitného chleba. Jeden z receptů na 5ti-denní detoxikační kúru zní (šťáva se pije v uvedeném množství 5x denně):

1. den                   1,5 dcl šťávy z pšenice (mimo ní obsahuje agávový sirup, jablka, výtažek ze zeleného čaje a spirulinu; pomáhá očistit střeva), dal by se použít i nápoj z mladého ječmene + plátek žitného chleba (semínka, oříšky)
2. den                   1,5 dcl šťávy z rajčat, mrkve, celeru, červené řepy, zelí a cibule (dodá potřebné vitamíny, minerály, antioxidanty a vlákninu, podporuje činnost jater a pročišťuje močové cesty) + plátek žitného chleba (semínka, oříšky)
3. den                   1,5 dcl ananasové šťávy (vitamíny, minerály, vláknina, detoxikační a protizánětlivé působení) + plátek žitného chleba (semínka, oříšky)
4. den                    1,5 dcl šťáva z červené řepy (antioxidanty, vitamíny, minerály, vláknina, podporuje činnost jater, vyloučení toxinů z těla) + plátek žitného chleba (semínka, oříšky)
5. den                    1,5 dcl mrkvové šťávy (beta karoten, vláknina, vitamíny, minerály, antioxidační působení) + plátek žitného chleba (semínka, oříšky)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nezapomeňte během kúry dostatečně pít, aby docházelo k dostatečnému vyloučení škodlivin.

Zelená má zelenou

V současné době jsou velmi oblíbené (doslova) zelené doplňky stravy. Jejich velkým přínosem je nejen pomoc při očistění těla od škodlivin, ale obsahují celou řadu dalších látek, které jsou pro naše tělo prospěšné. Zmíním se zde o chlorele, spirulině a mladém ječmenu.

Chlorela

Chlorela je jednobuněčná sladkovodní řasa. Aby byla pokryta poptávka trhu, je nutné ji pěstovat. Její buňky mají velmi odolnou buněčnou stěnu (je tvořena pro nás nestravitelnou celulózou), kterou je nutné narušit, abychom byli schopni využít pestrou škálu v ní obsažených látek. Nejšetrnější a nejúčinnější metodou je mletí.

Chlorela obsahuje chlorofyl, beta karoten, vitamíny (B, C, E, K), minerály (zinek, selen, vápník, hořčík, železo) a vlákninu. Působí antioxidačně, detoxikuje, pomáhá růstu střevní mikroflóry a posiluje imunitu. Přípravky s chlorelou jsou nejčastěji ve formě tablet. Užívá se 10-15 tablet denně (lze rozdělit do dvou dávek), tablety je nutné dostatečně zapít.

Spirulina

Spirulina je sladkovodní sinice vyskytující se ve sladkovodních jezerech tropických oblastí. Stejně jako chlorela se pro potřeby trhu pěstuje, přírodní zdroje by totiž nepokryly poptávku. Nejvíce se pěstuje v Japonsku. Buněčnou stěnu má tvořenou polysacharidy, které jsou pro naše tělo snadno stravitelné, takže není potřeba už žádná úprava.

Obsahuje chlorofyl, vitaminy (B, C, D, A, E), minerály (vysoký obsah železa), karoteny a velké množství bílkovin. Je tedy možným zdrojem bílkovin pro vegany a vegetariány. Posiluje imunitu, pomáhá tělu zbavit se škodlivin a čistí ledviny. Právě kvůli obsahu bílkovin se používá jako prostředek na podporu vitality a k růstu svalové hmoty. Přípravky z ní jsou opět ve formě tablet. Dávkování je opět 10-15 tablet (možno rozdělit do více denních dávek). Dostatečně zapít.

Mladý ječmen

Jsou to mladé výhonky ječmene. Tyto mladé výhonky obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek.

Obsahuje chlorofyl, vitaminy (B, C, E, K), minerály (železo, draslík, vápník, hořčík, fosfor), beta karoten. Pomáhá odkyselovat organismus (zbavuje tělo škodlivých látek), působí antioxidačně, posiluje obranyschopnost.

Mladý ječmen se prodává nejčastěji ve formě prášku nebo v tabletách. Prášek se rozmíchá ve vodě, jogurtu, dá se přidat do koktejlů (smoothie). V žádném případě se nesmí dávat do horkých nápojů či pokrmů, protože by se zničily všechny prospěšné látky. Při výběru práškového ječmene je dobré ještě sledovat, zda se jedná pouze o pomleté výhonky nebo se jedná o usušenou šťávu. Šťáva je sice cenově dražší, ale není při pití škrablavá a přitom jí nechybí žádné cenné látky. Prášku se užívají 2 čajové lžičky rozmíchané ve vodě (džusu, jogurtu) 1x denně na lačno. Tablet se užívá 10 a to také 1x denně na lačno.

Často se tyto zelené potraviny v přípravcích kombinují. Příznivě si navzájem doplňují spektrum obsažených látek a samozřejmě také účinky.

Detoxikace těla v bodech

1. Detoxikaci provádějte několikrát do roka, nebo v případě, že se cítíte neustále unavení a bez energie.

2. Detoxikace neznamená hladovět.
Jídelníček by se měl pouze odlehčit. Vyloučit (snížit na minimum) příjem smažených jídel, sladkého, masa a uzenin. Omezit kávu a kouření. Naopak zařadit více ovoce a zeleniny (v syrovém stavu nebo podušenou). Zařadit vlákninu, aby se pročistila střeva.

3. Omezte příjem soli.
Zabráníte tím zadržování vody v těle a otokům. Při otocích lze použít jako pomocníka přípravek Forfemina.

4. Dodržujte pitný režim.
Je třeba vypít alespoň 2 l čisté vody. Popíjejte i detoxikační a bylinné čaje. Zařaďte zeleninové a ovocné šťávy. Zpočátku je nemusíte vydržet pít hned celý týden, ale třeba den či dva nebo zařaďte šťávy jen místo svačiny (mezi jídly). I tak se začnete cítit hned svěžejší.

5. Během detoxikace je dobré provádět i nenáročnou fyzickou aktivitu.
Vyjděte si na procházku. Zajděte na jógu.

6. Zkuste lymfodrenážní masáž.
Podpoříte díky ní činnost lymfatického systému, který odvádí odpadní látky od buněk a orgánů. Efekt lymfodrenážní masáže podpoříte např. čajem Lymforegen, lépe se tak zbavíte toxinů.

7. Relaxujte.
Budete klidnější, více uvolnění a budete lépe odolávat stresu.

8. Pokud trpíte na ekzémy, akné nebo jiné chronické obtíže, může dojít během detoxikace ke zhoršení onemocnění.
To je ovšem jen přechodný stav. Po očištění těla problém zmizí.

K detoxikaci těla je třeba přistupovat s rozumem. Po detoxikaci byste se měli cítit svěžejší. Měli byste mít dostatek energie, a ne být vyhladovělí a naprosto vyčerpaní.
Zkuste nejprve pár menších změn nebo kratší detoxikaci, možná se začnete cítit lépe a nový životní styl přijmete za svůj.

Autorka článku: Mgr. Pavlína Seitlová


Zákaznická linka (+420) 778 437 811