Kontaktní čočky, jejich vývoj a výhody

Díky kontaktním čočkám je život mnoha lidí se zrakovou vadou výrazně jednodušší. K jejich rozšíření však došlo poměrně nedávno. Za průlomem stojí český vědec Otto Wichterle. Jaká byla cesta k masovému rozšíření čoček? A proč si čočky pořídit?

Odhoďte brýle a pořiďte si kontaktní čočky

Pořiďte si místo brýlí kontaktní čočky

Krátký pohled do historie

První myšlenka kontaktních čoček vznikla již v 16. století v dílně Leonarda da Vinciho. Navrhnul a popsal několik variant kontaktních čoček. K realizaci tohoto nápadu však nedošlo, protože tehdy neexistovala technologie, která by umožnila výrobu. Návrh kontaktních čoček tak zůstal po dlouhá léta pouze na papíře a čekal na vhodný okamžik v dějinách.

Ten nastal až na konci 19. století, kdy německý optik Friedrich Adolf Müller vyrobil první skleněnou kontaktní čočku, tedy vůbec první takzvanou tvrdou kontaktní čočku. Skleněné čočky byly později překonány díky vynálezu plexiskla. V 30. letech 19. století tak začaly vznikat lehčí a pro oko snesitelnější kontaktní čočky. Stále se však nejednalo o ideální variantu. Tyto obecně nazývané tvrdé čočky totiž nepropouští kyslík a nejsou pro oko komfortní.

Průlom našich vědců

Skutečným průlomem byl vynález měkké čočky, o který se v 50. letech 20. století zasloužil československý vědec Otto Wichterle. Představil nový materiál pro výrobu - hydrofilní gel zvaný polyHEMA.

Oko může v měkkých čočkách volně dýchat, nedochází k vysušování ani podráždění.

Otto Wichterle vymyslel i způsob, jak zjednodušit produkci kontaktních čoček a snížit výrobní náklady. Přispěl tak k celosvětovému rozšíření kontaktních čoček.
Čočky jsou tak dnes zcela běžné, bezpečné a oblíbené. Vývoj kontaktních čoček však neustále pokračuje, aby bylo dosaženo co nejvyššího komfortu a šetrnosti.

Proč si pořídit kontaktní čočky?

Váháte, zda si pořídit kontaktní čočky? V dnešní době jsou čočky velice komfortní a při správném užívání maximálně bezpečné k oku.

  1. Budete mít naprosto bystré oči
    Kontaktní čočky na rozdíl od brýlí poskytují dokonalou korekci zraku, nedochází ke zkreslení ani deformaci. Vše vidíte přirozeně.
  2. Přirozený vzhled – odhoďte závoj v podobě brýlí z očí
    Pokud už nechcete nosit brýle, které zakrývají krásu vašich očí, kontaktní čočky vás rozzáří. 
  3. Sport bez omezení
    S brýlemi se špatně sportuje. Čočky vám dovolí vykonávat jakýkoliv sport či náročnou aktivitu. Nic vás již nebude brzdit!

Odhoďte brýle a pořiďte si čočky!

Kontaktní čočky vás zbaví mnoha omezení a budete se s nimi cítit dobře. Nemusíte mít žádné obavy, při správném zacházení jsou naprosto bezpečné. V příštím článku vám přineseme informace o tom, jak čočky vybrat.

V naší nabídce máme nově čočky Bausch & Lomb. Zároveň probíhá akce, kdy k nákupu očního roztoku Bausch & Lomb ReNu MultiPlus dostanete druhý o objemu 120 ml zdarma. Jeho rozměry jsou navíc ideální na jakékoli cestování, takže najde širší využití.

Prohlédnout nabídku čoček

Zákaznická linka (+420) 778 437 811