Listopad je měsíc knírků aneb Movember se vrací

Slyšeli jste už o kampani Movember? Mnoho mužů po celém světě si v listopadu nechává narůst knírek. Výrazný porost pod nosem symbolizuje, že jeho nositel podporuje charitativní akci, která se snaží zvýšit povědomí o prevenci rakoviny prostaty. Zaměřte se v listopadu na své zdraví i vy!

Hnutí na podporu zdraví mužů

Charitativně zaměřený projekt Movember se zrodil už v roce 1999 v Austrálii. Místní skupina mladých mužů si nechala narůst vtipné knírky a pomocí prodeje triček vydělali první peníze pro charitativní účely. Svůj název hnutí dostalo z kombinace slov moustache (knírek) a November (listopad). O pět let později pak vznikla nadace Movember, která si vzala za cíl zvýšit povědomí o rakovině prostaty. Nápad s „kníratým měsícem“ zanedlouho obletěl celý svět. Česká republika se do kampaně zapojila v roce 2007.

Účelem Movemberu je vzbudit zájem mužů o své zdraví a také získat finanční prostředky, které jsou využívány k podpoře vědecko-výzkumných projektů a ke zkvalitňování a rozšiřování možností léčby rakoviny prostaty. Za dobu existence kampaně Movember se celosvětově vybralo už více než dvanáct miliard korun.

Movember je proslulý i svým logem s typickým vyobrazením knírku.

Jak to funguje?

Pravidla Movemberu jsou velmi jednoduchá. Listopad začíná s hladce oholenou tváří. Během měsíce pak pánové udržují hladké tváře a bradu – pod nosem je však holení zakázáno. Třicet dnů zdobí obličej mužů pověstný knírek. Druhým krokem je potom registrace na webu kampaně. V Česku má Movember pod palcem nadační fond Muži proti rakovině. V loňském roce se do něj zapojilo 13 700 mužů. Během doby, co se Česko v projektu Movember angažuje, jsme přispěli částkou kolem osmi milionů korun. Po celý listopad totiž probíhá sbírka. Je možné přispět jak na konkrétní osobu či skupinu lidí, tak peníze poslat jako finanční dar, který bude použit na výzkum rakoviny prostaty a na osvětu této citlivé problematiky.

Muži z Česka, spojte se!

Proč se se zvýšením informovanosti o rakovině prostaty dělá takové haló? Včasné odhalení příznaků a pravidelné preventivní prohlídky jsou totiž prvním krokem k určení diagnózy a samozřejmě také základním předpokladem účinné léčby.

Movember se proto snaží připomenout, aby se pánové zaměřili na své zdraví a absolvovali vyšetření prostaty.

Nadační fond Muži proti rakovině chce pomocí Movemberu prolomit tabu tohoto pro muže citlivého tématu. Kromě jiného tak vydává i osvětové a edukační materiály, které informují o prevenci i léčbě nádorů prostaty. S každým knírkem, který potkáme na ulici, se povědomí o Movemberu zvyšuje, a roste počet mužů, kteří své prostatě začnou věnovat pozornost. Přidáte se?

Proč karcinom prostaty vzniká?

Rakovina prostaty je mezi pány nejčastěji se vyskytující zhoubné nádorové onemocnění. Pravděpodobnost výskytu tohoto onemocnění je asi 10 %. Riziko, že na rakovinu prostaty muž zemře, se pohybuje okolo 3 %. Pokud se nemoc zachytí včas, je dnes úspěšně léčitelná. Urologové doporučují preventivní vyšetřování od 50 let věku, ale má-li někdo rakovinu prostaty v rodině, posouvá se hranice ke 40 rokům. U této nemoci platí rovnice, že s narůstajícím věkem roste i její výskyt. Karcinom prostaty je hormonálně závislé onemocnění, jehož jednoznačnou příčinu zatím bohužel přesně neznáme. Co ale víme je to, že "hnací silou" nádorů prostaty je mužský hormon testosteron. A jak se proti rakovině prostaty bránit? Zdravým životním stylem a hlavně včasnou prevencí.

Prostata prostě potřebuje péči

Jsme to, co jíme. To, co našemu tělu dáváme, se na něm projeví. Proto se téměř u každé nemoci dočteme, že její prevencí je zdravá strava. Zařaďte do svého jídelníčku pokrmy bohaté na vlákninu, na rostlinné bílkoviny, lykopen a mastné kyseliny. Smlsněte si na zelenině a sóje. Jako prevence nádorů a zánětů prostaty je doporučována i vrbovka. Aktivní látky této rostlinky udržují u mužů správnou funkci prostaty a dolních cest močových. Tradiční čínská medicína doporučuje pravidelné užívání vrbovky od 40 let. Zobněte si denně 1 až 2 tobolky vrbovky. Zaměřte se na také pohyb. Obezita totiž znamená statisticky větší riziko vzniku rakoviny prostaty. I proto jsou součástí kampaně Movember sportovní aktivity s názvem Move.

Listopad = měsíc prostatického zdraví

Rakovina není jediné onemocnění, které mužskou prostatu postihuje. I zbytnělá prostata dokáže nadělat paseku. Problémy při močení, časté nutkání navštěvovat toaletu a slabé, přerušované močení – to jsou typické příznaky zvětšené prostaty. Využijte toho, že se tento měsíc o zdraví prostaty mluví, a přestaňte řešení problémů s prostatou odkládat. S léčbou potíží spojených se zbytněním prostaty vám pomůže třeba Prostamol Uno. Ten je určen všem mužům trpícím poruchami močení při nezhoubném zbytnění (benigní hyperplazii prostaty). Jedna kapsle denně vám od nepříjemných projevů uleví.

Se zánětem prostaty dokáže skvěle bojovat dýňový olej. Ač vás to možná překvapí, steroly z dýně pomáhají vzniku zánětu účinně bránit. Ze všech rostlinných olejů obsahuje ten dýňový také nejvyšší množství organicky vázaného zinku.

TOPVET Dýňový olej 250 ml, cena 148 Kč

Pokud vám olej příliš nechutná a neužíváte jej v pokrmech, sáhněte po tobolkách SWISS Zdravá prostata. Kombinace čtyř osvědčených látek v tomto přípravku působí na prostatickou tkáň a pomůže vám zachovat sexuální aktivitu do vysokého věku. Navíc tobolky obsahují velké množství zinku.

Zdraví máte jen jedno

Pánové, ať už prožijete listopad s knírkem nad rtem, či bez něj, myslete na své zdraví. Protože bez prostatických potíží a s vědomím, že je vaše prostata v pořádku, budete mít minimálně pocit klidu.

Zákaznická linka (+420) 778 437 811