Ochrana dětí na slunci: Co by měl vědět každý rodič

Dětská pokožka je na slunci zranitelnější než pokožka dospělých.

 

K 50 až 80 % poškození vlivem UV záření v podstatě dochází během dětství a adolescence.* Ochrana před sluncem navíc není určena jen pro období prázdnin a dovolené. Děti jsou UV záření vystavovány během veškerých venkovních aktivit: při hraní v parku, na školním hřišti, při sportu... Věděli jste, že UVA záření může proniknout dokonce i přes sklo a mraky?

Když děti pobývají na slunci příliš dlouhou dobu, mohou se spálit. To je v krátkodobém horizontu velmi bolestivé, ale dlouhodobý dopad slunečních spálenin je ještě znepokojivější: 5 slunečních spálenin s puchýři před 20 lety věku může zvýšit riziko vzniku melanomu až o 80 %**.

Je proto důležité najít rozumné způsoby, jak chránit pokožku vašich dětí před potenciálním poškozením v důsledku sluneční expozice. Nezapomínejte, že sluneční expozice je kumulativní: každá trocha se počítá a časem může přispět ke zvýšení rizika rozvoje rakoviny. Dobré zprávy? Pokud své děti dnes naučíte, jak se na slunci chovat bezpečně, aktivně chráníte budoucí zdraví jejich kůže.


Jakou ochranu před sluncem používat u dětí mladších 3 let:

Kojenci a batolata mladší 3 let by neměly být vystavovány přímému slunci. Vždy s nimi pobývejte ve stínu, oblečte jim ochranné oblečení a na odhalené části pokožky naneste širokospektrální opalovací přípravek. Děti mladší 6 měsíců by na slunci neměly pobývat vůbec, protože jejich pokožka je pro sluneční expozici příliš křehká.


Kdy a jak používat opalovací přípravek pro ochranu mých dětí:

Dětská pokožka by měla být chráněna širokospektrálním UVA-UVB ochranným přípravkem alespoň s SPF 50+, a to když svítí slunce, i když je pod mrakem. Opalovací přípravek by měl být aplikován před venkovními aktivitami a měli byste jej nanést na veškeré odhalené části pokožky.

Pár bodů k zapamatování:

  • Často máme tendenci na pokožku nanášet mnohem méně přípravku, než bychom měli: Obecně platí, že na ochranu celého těla potřebujete množství přibližně o velikosti golfového míčku.
  • Oblasti, které bývají často opomíjeny: uši, nos, rty, zadní strana krku, ruce, chodidla.
  • Pro optimální ochranu byste opalovací přípravek měli nanášet každé hodiny, po koupání a při nadměrném pocení.


Naučte děti rozumnému chování na slunci:

Ochrana není jen o opalovacím přípravku. Naučte své děti chovat se na slunci rozumně, aby byly více v bezpečí:
Sluneční expozici můžete monitorovat pomocí hravého senzoru, který lze nosit na kůži. My UV Patch je senzor propojený se zábavnou mobilní aplikací, jež se používá s velmi vysokou ochranou před sluncem.

  • Mezi 10:00 až 16:00 se zdržujte ve stínu. Naučte děti "číst jejich stín" a vysvětlete jim, aby nebyly na slunci, pokud je jejich stín menší než ony. Chládek vám poskytnou stromy, slunečník, plážové stany…
  • Ukažte dětem, jak nanášet opalovací přípravky jako superhrdinové, a vždy jim pravidelně připomínejte opětovnou aplikaci.
  • Noste ochranné oblečení včetně trička s dlouhým rukávem a kalhot z hustě tkané, tmavé látky. Nezapomínejte na pokrývku hlavy s širokou krempou (ideální pro ochranu obličeje, uší a krku) a sluneční brýle s UVA-UVB ochranou.


Při zábavě ve vodě:

I zde platí všechny tipy uvedené výše, na pláži je ale potřeba ještě pár opatření přidat, protože voda a písek odrážejí sluneční paprsky:

  • Děti vodu milují, proto používejte ochranný přípravek speciálně navržený pro aplikaci na mokrou pokožku, abyste zajistili nepřetržitou ochranu.
  • Vezměte si s sebou slunečník nebo plážový stan a noste ochranné oblečení.
  • Vyberte si plážové oblečení s ochranou před sluncem: vysoký UPF (ochranný faktor proti ultrafialovému záření)
  • trička, plavky zakrývající větší plochu kůže - například plavky vcelku a delší pánské plavkové kraťasy

Jaké přípravky jsou vhodné pro děti?


ANTHELIOS DERMO-PEDIATRICS GELOVÉ MLÉKO NA MOKROU I OSUŠENOU POKOŽKU SPF50+

Velmi vysoká ochrana na obličej a tělo. Velmi voděodolné. Bez parfému.
Testováno pod dermatologickou a pediatrickou kontrolou.

250ml tuba.

 

VLASTNOSTI

Citlivá pokožka dětí. Pokožka se sklonem k sluneční intoleranci. Extrémní sluneční intenzita.
Intenzivní sluneční expozice.

Velmi vysoká, širokospektrální, fotostabilní UVA/UVB ochrana.
Ochrana SPF 50+ posílená proti UVA záření (přísnější než Evropská doporučení týkající se opalovacích přípravků) díky patentovanému filtračnímu systému  Mexoplex® v kombinaci se zklidňující a antioxidační Termální vodou z La Roche-Posay.

  • Textura, která se snadno nanáší.
  • Nemastná a nelepivá.
  • Při aplikaci na mokrou pokožku nezanechává bílé stopy.

 

ANTHELIOS SPREJ PRO DĚTI SPF 50+/PPD 25

Velmi vysoká ochrana obličeje

Velmi vysoká ochrana obličeje
Ultra UVA (PPD 25). Bez parfému. Voděodolný.

200ml sprej 

VLASTNOSTI

Choulostivá kůže dětí. Sluneční intolerance.
Extrémní intenzita slunečního záření.
Velmi vysoká, širokospektrální a fotostabilní ochrana před UVA/UVB zářením.
Optimální ochrana SPF 50+ před UVA zářením (striktnější než evropská doporučení) díky patentovanému filtračnímu systému Mexoplex® v kombinaci s termální vodou La Roche-Posay, uklidňující, antioxidační.

  • Jemné a rovnoměrné nanášení.
  • Voděodolný.
  • Testované pod dermatologickou a pediatrickou kontrolou. Bez parfému.

 

ANTHELIOS DERMO-PEDIATRICS SPF 50+
MLÉKO PRO MIMINKA

Velmi vysoká ochrana

NEPŘÍMÁ SLUNEČNÍ EXPOZICE.
Velmi vysoká ochrana na obličej a tělo pro miminko. Speciálně formulováno pro jemnou pokožku nebo pokožku se sklonem k atopii miminek.

Balení s pumpičkou 50 ml.

 

VLASTNOSTI

Jemná nebo atopická pokožka miminek. Obličej a tělo. Nepřímá sluneční expozice. Použití od 6 měsíců věku.
Formule vytvořená speciálně pro miminka. Optimální UVB ochrana 50+ a UVA ochrana přísnější než Evropské doporučení (u opalovacích přípravků) díky patentovanému a fotostabilnímu filtračnímu systému. Formule v souladu s pokožkou miminek: vyvinutá s optimální koncentrací ingrediencí pečlivě vybraných kvůli bezpečnosti. Obohaceno máslem z karité pro hydrataci, zklidnění pokožky a posílení ochranné kožní bariéry. Hebká a příjemná sametová textura. Hypoalergenní. Testováno pod dermatologickou kontrolou.

 

 

* Robinson JK et al. Summertime sun protection used by adults for their children. J Am Acad Dermatol 2000
** American Association for Cancer Research Press Release. May 29, 2014
http://www.aacr.org/Newsroom/Pages/News-Release-Detail.aspx?ItemID=553#.WKyFqxLhAvo 

Zákaznická linka (+420) 778 437 811