Oslabená imunita

aneb jak vyzrát nad nástrahou jménem podzim

Babí léto střídají plískanice a sychravo. Ano, je tu podzim. S podzimem se pojí nejen krásně zbarvené listí, dny, kdy se procházíme a do obličeje svítí hřejivé slunko, ale i dny chladné a deštivé, kdy se nám nic nechce. A právě to nevyzpytatelné počasí má často za následek neduhy jako je rýma, kašel, únava, které můžeme nazvat selhávající imunitou.

Co to vlastně znamená, když se řekne imunita?

Jedná se o schopnost organismu chránit své vnitřní prostředí a neporušenost svých buněk a tkání proti vnějším vlivům. Rozlišujeme dva typy imunity:

  • přirozená - to je ta, se kterou jsme se narodili a organismus reaguje bez nutnosti předchozího setkání s cizorodou látkou,
  • získaná - reaguje specificky na přítomnost cizorodé látky a vzniká tzv. imunologická paměť vyznačující se zvýšenou schopností reagovat na cizorodé podněty.

Oslabená imunita se projevuje škrábáním v krku, rýmou, ucpanými dutinami, bolestí hlavy, svalů, kloubů a teplotou.  Začíná se probouzet získaná imunita, která se na základě předešlých zkušeností s bacily snaží cíleně reagovat na nenadálé narušení ochranné bariéry organismu.

Jak imunitu posílit tak, abychom jí pomohli v boji s bacily?

Existuje několik zásad pro posílení imunity, které spočívají v aktivním pohybu, správné a pravidelné stravě, pitném režimu, otužováním, relaxaci či v kvalitním spánku.

Nezapomínejte však na přísun vitamínů. Zdroj vitamínu C najdete především v citrusových plodech; zinek, hořčík, vitamín E a D pak v luštěninách, ořeších či listové zelenině.

Bohatými na vitamíny jsou však i zázvor, rakytník, echinacea, kustovnice či hlíva ústřičná.

 

V případě, že hledáte komplexní léky na posílení imunity, naleznete je zde.

podzim

2015-10-07

Zákaznická linka (+420) 778 437 811