Osteoporóza aneb tichý zabiják. Starejte se o své kosti ač nebolí, ženy především.

Osteoporózu lze „lidským jazykem“ nazvat řídnutí nebo také odvápnění kostí. S přibývajícím věkem kosti přirozeně řídnou - ubývá nám kostní hmota a dochází tak k celkovému snížení kvality kostí. Koho tato nemoc nejvíce postihuje a jak proti ní bojovat?

Hýbejte se a starejte se o své klouby. V každém věku.

Ptáte se, proč by ženy měly věnovat zdraví svých kostí ještě větší pozornost? Ač je to tak trošku „nefér“, osteoporóza postihuje ženy až 3× častěji než muže. Mužskému pokolení totiž byla dána do vínku větší hustota kostí. Na vině vzniku osteoporózy u žen je zejména pokles estrogenu po menopauze - během pěti let po skončení klimakteria ženy ztrácí až pětinu veškeré kostní hmoty. To však neznamená, že by pánové strach z této nemoci mít nemuseli. Celosvětově trpí osteoporózou každá třetí žena a každý pátý muž ve věku nad 50 let.

Co to vůbec je, ta osteoporóza?

Slyšíme o ní často v televizi, a to především z reklam na nejrůznější doplňky stravy. Tuto nemoc lze „lidským jazykem“ nazvat řídnutí nebo také odvápnění kostí. S přibývajícím věkem kosti přirozeně řídnou - ubývá nám kostní hmota a dochází tak k celkovému snížení kvality kostí. Představte si osteoporózu jako červíka, který naše kosti nahlodává a tvoří v nich skulinky. I proto se tomuto onemocnění přezdívá tichý zabiják. Ani necítíte, že se ve vašem těle něco děje, ale kosti dostávají pěkně zabrat. Proto se na osteoporózu často přijde pozdě. Tento „červík“ dal vlastně nemoci název – osteo znamená v řečtině kost, poros je v překladu otvor.

Kostem postiženým osteoporózou chybí pružnost a pevnost, takže stačí jen nepatrný náraz a může dojít k nepříjemné zlomenině. Prořídlé kosti jsou totiž neuvěřitelně křehké. A ruka či noha v sádře činí starším osobám výrazné potíže, protože jsou už tak často pohybově omezeni.

Čím je onemocnění způsobeno?

Nedostatek vápníku, pohodlný životní styl bez dostatku pohybu, sedavé zaměstnání, nezdravá strava, kouření, nadměrný příjem alkoholu či kofeinu – to jsou příklady, proč se tichý zabiják postupně vkrádá do našich kostí. Samozřejmě mohou na vzniku nemoci zapracovat i faktory, které jen těžko ovlivníme, například genetické předpoklady, poruchy menstruačního cyklu, užívání kortikoidů, heparinu či thyroxinu, cukrovka, porucha zažívání vedoucí ke špatnému vstřebávání látek z potravy a další nemoci. Naštěstí ale existují možnosti prevence, které mohou vzniku osteoporózy zabránit nebo ji alespoň oddálit.

Péče o kosti je důležitá. Jak na to?

Strava a pohyb. Na těchto dvou pilířích prevence řídnutí kostí stojí. Kostní hmota se buduje od dětství do zhruba 30. roku věku. Myslete tedy nejen na svůj jídelníček, ale i na to, co jedí vaše ratolesti. Dobře vyvinuté kosti jsou totiž prevencí naprosto nejlepší. Podstatná je proto zdravá strava plná vitamínů a minerálů.

Vápník nad zlato

Kost je živá rostoucí tkáň, která k udržení potřebné hustoty a pružnosti nezbytně potřebuje vápník. Z jaké stravy jej čerpat? Že máme pít hodně mléka, abychom měli zdravé kosti, to nás učili už ve školce. Přidejte k němu do jídelníčku ještě brokolici, mandle a další oříšky, sóju, sezam a slunečnicová semínka, mák, vejce, ryby nebo čokoládu z kvalitního kakaa. Možná vás překvapí, že s „tichým zabijákem“ umí skvěle bojovat i česnek a cibule. Ty jsou totiž plné síry, která je pro zdraví kostí taktéž nezbytná.

Každé ráno si během snídaně dejte sklenici „šumáku“ CALCIUM 500 mg, která vašemu tělu kýžený vápník hravě dodá. Díky citronové příchuti nápoj zachutná i dětem – mohou jej od 5 let. Dospělé osoby by měly přijmout 1000-1200 mg vápníku denně, tak si dopřejte skleničku i večer. Vašim ratolestem postačí jedna tableta za den. Především teď v zimě je důležité dodat tělu i vitamín D, protože „déčka“ ze sluníčka máme momentálně málo. Tento vitamín pomáhá i se správným vstřebáváním vápníku. Vsaďte třeba na SWISS Vitamin D3-Efekt – nabízíme jej ve variantě pro dospěláky i pro děti.

Naše lékárnice Jana radí:

"Jste-li žena a ještě k tomu v přechodu, jsou pro vás tyto rady o to cennější. Během klimakteria je opravdu důležité si příjem vápníku hlídat."

Jana (Magistra, lékárna Typos)

V boji proti osteoporóze vám pomůže také přípravek Femoralex forte. Tableta až dvě denně se postarají o zvýšení hustoty kostí a prevenci úbytku kostní hmoty. Pokud své zdraví svěřujete raději do rukou přírody, připravte si 2x denně čaj z kopřivy a přesličky rolní. Přesličku můžete užívat i ve formě kapek, zkuste třeba ty od TOPVET.

Feomoralex 30 tablet, 305 Kč (sleva 24%)

Škatulata, hýbejte se

Kvalitu kostí nepochybně zvyšuje i dostatek pohybu. Pravidelná (byť lehká) sportovní aktivita vám pomůže udržet kosti v kondici.  A nejen kosti – úbytek na váze přinese i další zdravotní pozitiva. Je logické, že osoby v pokročilém věku nemusí nutně trávit čas ve fitku. Bohatě postačí svižnější chůze, plavání,  jóga, ale i houbaření nebo procházka. Jen ať vaše kosti cítí, že je potřebujete!

Zákaznická linka (+420) 778 437 811