Repelenty

Komáři, klíšťata a další obtížný hmyz přenáší celou řadu nebezpečných chorob (malárie, žlutá zimnice, klíšťová encefalitida, borelióza). Chuť na hostitele může parazitovi zkazit repelent.

 

Repelenty

 

S jarem se neprobouzí jen příroda, ale i obtížný hmyz a klíšťata. Jak se před “nájezdem” vyhladovělých parazitů nejlépe chránit?

 

Repelenty

 

Komáři, klíšťata a další obtížný hmyz přenáší celou řadu nebezpečných chorob (malárie, žlutá zimnice, klíšťová encefalitida, borelióza). Chuť na hostitele může parazitovi zkazit repelent.

Repelenty, nebo také látky s repelentním účinkem, jsou látky, které se aplikují na kůži, oděv, povrch a jsou schopné odpuzovat hmyz a členovce.

My doporučujeme repelenty Predator.

 

DEET (diethyltoluamid)

Nejčastější a nejúčinnější repelentní látka. V repelentních přípravcích se používá v koncentracích od 10 do 30 %. Odpuzuje komáry, klíšťat, muchničky a další obtížný hmyz. . Čím vyšší koncentrace DEET, tím delší repelentní účinek.

Lze aplikovat na oděv i kůži. Může způsobovat podráždění kůže a nesmí se aplikovat na poraněnou pokožku. Je doporučeno přípravky s obsahem DEET smývat, pokud už není potřeba jeho účinek. Není vhodný pro děti do dvou let. Může rozpouštět plasty a syntetické materiály. 

 

Icaridin (picaridin)

Účinnost je srovnatelná s DEET. Není tak dráždivý. Odpuzuje komáry, klíšťata a další druhy hmyzu. Lze aplikovat na kůži i oděv. Používá se v koncentracích do 30 %. Nerozpouští plasty a syntetické materiály. 

Často se kombinuje s DEET kvůli zlepšení účinnosti. 

 

IR3535 

Nedráždí pokožku, proto je používán v repelentech pro děti a osoby s citlivou pokožkou. 

Působí proti komárům, klíšťatům i jinému hmyzu. Používají se nižší koncentrace od 7 do 20 %.

 

Přírodní repelentní látky

 

Některé rostlinné silice mají repelentní účinek. Éterické oleje poskytující ochranu před komáry a klíšťaty jsou citronelový (Cymbopogon nardus), eukalyptový (Eucalyptus citriodora), geraniový (rod Pelargonium) a hřebíčkový (Syzygium aromaticum). Dále pak silice z máty, bazalky, pačule, borovice a cedru. 

Tyto vonné repelenty mají proměnlivou dobu účinku (nemohou se rovnat se syntetickými repelenty), mohou způsobovat alergické reakce, nejsou vhodné pro velmi malé děti. 

Přesto jsou vhodnou a pro životní prostředí netoxickou variantou. 

 

V současnosti je na trhu celá řada různých  repelentů různých formách.

Při výběru správného repelentu bychom měli zvážit, pro koho je repelent určený (děti, dospělí), do jaké lokality ho potřebujeme (tuzemsko, exotické země) a jak dlouhý účinek od něj očekáváme. 

Velký výběr najdete u nás na eshopu www.lekarnatypos.cz

Zákaznická linka (+420) 778 437 811