Veganství. Fandit tomuto životnímu stylu, nebo ne?

1. listopadu slaví všichni vegané – na tento den totiž připadá Světový den veganství. Strava bez konzumace živočišných produktů má své příznivce i odpůrce. V dnešní době, kdy je veganství zejména mezi mladými lidmi považováno za jakýsi trend, se skupina příznivců výrazně zvětšuje. Jak může veganská strava ovlivnit naše zdraví? Pomáhá nám, či naopak?


Kdo je vegan?

Vegetarián je slovo všeobecně známé. Popularita veganství však vzrostla až v posledních letech. Jaký je mezi nimi rozdíl? Vegetarián nejí pouze maso, kdežto vegan nekonzumuje ani žádné zvířecí produkty, jako jsou třeba mléko a mléčné výrobky nebo vejce. Pro vegany je také samozřejmostí nenosit obuv a oděvy z pravé kůže a kožešiny. Stručně řečeno - s veganstvím se pojí odmítání jakéhokoli využívání zvířat k lidskému užitku. Právě utrpení zvířat spojené s produkcí živočišných potravin v průmyslových velkochovech je nejčastějším důvodem, proč se lidé rozhodnout stravovat se vegansky.

Pojďte s námi nahlédnout veganům pod pokličku. Zajímá nás hlavně zdravotní stránka rostlinného stravování. Může veganská strava ovlivnit naše zdraví?

Pestrý jídelníček

Vzpomeňte si, co jste obědvali během minulého týdne. Většina z nás se stravuje v práci, a nejčastěji tím, co nabídne firemní kantýna. Často jíme ve spěchu a hladový žaludek uspokojíme tím, co je právě po ruce. Vegan nad svým jídelníčkem přemýšlí. Jeho strava je velmi pestrá - obsahuje širokou škálu luštěnin, obilovin, semen, ořechů, zeleniny, hub, bylinek a ovoce. A to jsou potraviny, na které masožravci často zapomínají. Přitom mají na naše zdraví neopomenutelný vliv.

Prevence nemocí

Správně sestavená veganská strava je velmi vhodná z hlediska prevence kardiovaskulárních onemocnění. Obsahuje totiž opravdu nízké množství nasycených tuků a cholesterolu. Naopak v ní najdeme množství rostlinných bílkovin a polysacharidů, a to zejména v luštěninách či obilovinách. Díky konzumaci většího množství zeleniny a ovoce je jídelníček vegana bohatý na antioxidanty C a E, vlákninu, vitamíny a minerální látky, například hořčík, draslík nebo kyselinu listovou. Mezi vegany je mnohem nižší výskyt obezity, vysokého krevního tlaku i cukrovky 2. typu. Rostlinná strava má samozřejmě vliv i na náš cholesterol. Vysoký cholesterol tak vegany trápí v opravdu nízké míře.



Nepřiměřená konzumace živočišných bílkovin (tedy masa) může stát za vznikem takzvaných civilizačních chorob, mezi které patří například nadváha, a může se stát spouštěčem rakovinotvorných látek. Je známo, že zaryté konzumenty masných výrobků ve vysoké míře postihuje rakovina tlustého střeva. V neposlední řadě může rostlinná strava zabránit vzniku žlučníkových kamenů a střevních potíží.

Často slyšíme, že „být veganem je teď moderní, je to trend, který zase odezní“. Výrazně však stoupá informovanost o tom, že přílišná konzumace živočišných produktů může škodit zdraví. Proto ať už je to móda, nebo ne, lidé dnes vsázejí na veganství zejména z důvodů zdravotních.

Všeho s mírou

Konzumace živočišných produktů v rozumné míře nám samozřejmě neublíží. Nicméně člověk je všežravec, nikoli masožravec. Dostávat maso ke snídani, obědu i večeři naše tělo určitě nevyžaduje. Musíme jíst vše, ne jenom masné pokrmy.

V tomto směru bychom se ve veganství měli inspirovat a svůj jídelníček obohatit o rostlinné prvky. Všechny potřebné látky včetně bílkovin v rostlinné stravě najdeme.

Pokud se masu a živočišným produktům zcela vyhýbáme, je nutné pomocí speciálních doplňků stravy zařadit vitamín B12. Vyzkoušejte třeba tobolky od Nature´s Bounty.

Zkušební verze

Ohromilo vás, jak moc může strava ovlivnit naše zdraví a kolika nemocím lze díky tomu, co jíme, předejít? Ale nedokážete si život bez masa představit? Není nic jednoduššího, než vsadit na vyvážený jídelníček. Udělejte si pondělí zcela bez živočišných produktů – včetně mléka a vajec, v úterý vsaďte na rybu, ve středu si dejte luštěniny, ve čtvrtek vyzkoušejte těstovinový salát z bezvaječných konopných těstovin Carun, na páteční oběd si do práce vezměte rizoto se zeleninou a o víkendu si dopřejte třeba steak. Aby se vaše tělo pročistilo a naladilo na „zelenou vlnu“ spolkněte každé ráno kapsli zázračné Yuccy. Ta obsahuje látku, která se chová jako jakési přírodní mýdlo, které z našeho těla vyčistí následky „špatných“ stravovacích návyků a postará se o detoxikaci organismu.

Jdete do toho?

Většina živočišných potravin a pokrmů má dnes už své rostlinné - a tedy zdravější a k přírodě ohleduplnější - alternativy. Veganské suroviny se v dnešní době dají koupit nejen v supermarketech, ale už i v menších obchodech. Na internetu se objevují stále nové a nové vegan recepty. Začít se stravovat vegansky proto nemusí být nijak složité. V naší lékárně naleznete mnoho vysoce kvalitních výrobků značky Carun, které neobsahují žádné živočišné látky, nebyly testovány na zvířatech a jsou tak 100% vegan. Velmi oblíbený je třeba Konopný bio sirup s rakytníkem, který představuje doslova vitamínový poklad a pomůže vám předejít i neduhům spojeným s chladným zimním počasím.

Konopný bio sirup s rakytníkem, cena 150 Kč

I když je pro vás dlouhodobé stravování bez masa, uzenin, vajec a mléčných výrobků nemyslitelné, zkuste i tak Světový den veganství „oslavit“ pokrmem z rostlinných surovin. Začít listopad salátem může znamenat jediné – měsíc plný energie. Každý den porci zeleniny a ovoce a hned pocítíte, jak se vaše tělo probouzí k životu. A připít si na nový měsíc můžete třeba sklenicí 100% ananasové šťávy Rabenhorst. Na zdraví!

Zákaznická linka (+420) 778 437 811