Vitamín C v hlavní roli

Sychravé počasí, mrazivé dny, nedostatek slunce a ještě stres. To je na imunitní systém docela slušná nálož, kterou musí zvládnout, abychom toto těžké období překonali ve zdraví. Naštěstí můžeme našemu vnitřnímu obránci pomoci v boji dodáním důležitých látek. Jednou z těch nejvýznamnějších v tomto období je vitamín C.

Vitamín C v hlavní roli

Sychravé počasí, mrazivé dny, nedostatek slunce, stres. To je na imunitní systém docela slušná nálož, kterou musí zvládnout, abychom toto těžké období překonali ve zdraví.

Naštěstí můžeme našemu vnitřnímu obránci pomoci v boji dodáním důležitých látek. Jednou z těch nejvýznamnějších v tomto období je vitamín C.

 

K čemu ho vlastně potřebujeme?

Vitamin C, tzv. kyselina askorbová, je ve vodě rozpustný vitamín. Vyskytuje se v ovoci a zelenině. 

Je nezbytný pro správnou funkci imunitního systému, pro tvorbu zdravých kostí, zubů, cév, chrupavek a vazů. Má významnou antioxidační aktivitu. Zlepšuje vstřebávání železa. 

 

Když běžný přísun nestačí

Doporučená denní dávka vitaminu C pro dospělého člověka je 80-100 mg

Zvýšenou potřebu mají lidé ve stresu, sportovci, senioři, těhotné a kojící ženy, děti v období růstu, kuřáci a lidé s probíhajícím infekčním onemocněním. 

Množství vitaminu C v krvi snižuje i užívání některých léčiv (hormonální antikoncepce, tetracyklinová antibiotika).

Jeho nedostatek se projevuje slabostí, únavou, zvýšenou krvácivostí dásní a častějším výskytem infekčních onemocnění. 

Nejjednodušším způsobem, jak zvýšit přísun vitaminu C, je samozřejmě dostatečný přísun ovoce a zeleniny. Když ani to nestačí sáhneme po „tabletce“. 

Na trhu je obrovské množství přípravků s obsahem tohoto cenného vitamínu. Jak ale vybrat ten nejlepší? 

Mnozí si myslí, že čím víc je v přípravku vitamínu, tím lépe. Bohužel to neplatí. 

Jednorázové podání velkého množství vitamínu nemá vůbec význam. Až 80 % obsaženého množství je přefiltrováno ledvinami z těla pryč. Nemluvě o tom, že to zbytečně ledviny zatěžuje a v nejhorším případě může dojít až k vytvoření ledvinových kamenů.

Daleko vhodnějším způsobem je podávaní nižších dávek několikrát denně. Nebo zvolit preparát s postupným uvolňováním. Takový přípravek dodává menší dávky vitaminu C po celý den. 

 

Lipozomální vitamin C

Dalším důležitým znakem kvalitního přípravku je i vstřebatelnost vitaminu, tzn. kolik vitaminu se dostane ze střeva do krve. 

Úplně nejlepší jsou v tomto směru nitrožilní formy, ale to není pro „běžné“ použití zrovna praktické. 

Ovšem existují na trhu přípravky s tzv. lipozomálním vitaminem C. V tomto přípravku je vitamin C „obalen“ vrstvou přirozených fosfolipidů, které jsou vlastní buněčným membránám střevních buněk. Díky této speciální úpravě je vitamin pro tělo mnohem lépe dostupný a dosáhne tak v krvi daleko vyšších koncentrací, než je tomu u „běžných“ přípravků.

 

Co říci závěrem…

Preparátů s vitaminem C je opravdu velké množství. Snad Vám tento stručný přehled pomohl se trochu zorientovat. Pokud byste i tak tápali, rádi Vám s výběrem nejvhodnějšího přípravku pomůžeme. 

Zákaznická linka (+420) 778 437 811