Kolagen: na co je dobrý a jak se dá podpořit jeho tvorba?

Až do dvaceti let ho máme v těle tak akorát, proto máme vypnutou kůži na tvářích, netřepí se nám vlasy, nelámou nehty a nebolí nás klouby. Postupně ale přirozená výroba kolagenu v lidském těle klesá a je potřeba se po něm poohlížet jinde. Tělo ho může získat stravou nebo doplňky stravy. Pleti ho můžeme dodat v podobě různých kosmetických přípravků.

Co je kolagen?

Kolagen je základní stavební jednotkou pojivových tkání. Nejrozšířenější je kolagen typu I, který představuje 90 % kolagenu v těle. Je přítomen v pokožce, šlachách, kostech a zubech. Kolagen typu II se vyskytuje v chrupavkách. Kromě těchto dvou typů existuje ještě více než dvacet druhů kolagenu. Typ II se vyskytuje v chrupavkách a typ V tvoří cévní stěny.
Kolagen v těle vzniká přirozeně z aminokyselin za účasti vitamínu C (kyseliny askorbové). Proto je vhodné v případě, že užíváme doplňky stravy na bázi kolagenu nebo želatiny, zvýšit příjem i vitamínu C.

Rozdíl mezi kolagenem a želatinou

Želatina je bílkovina živočišného původu, která se vyrábí z hovězích, vepřových, kuřecích nebo rybích kůží a kostí. Pro své vlastnosti se používá v různých odvětvích včetně potravinářského, kosmetického a farmaceutického průmyslu. Želatina je zdrojem kolagenu, který tvoří základ našich chrupavek, šlach, cév a je součástí i zubů a kostí. 
Tímto odstavcem asi nepotěšíme vegetariány ani vegany. Jak už bylo zmíněno, kolagen nejde do těla vpravit rostlinou stravou. Potraviny rostlinného původu jen pomáhají produkovat více kolagenu v těle, takže ve chvíli, kdy ho tělo nevytváří dostatek, příliš nepomohou. Mezi potraviny stimulující produkci kolagenu patří sója, červené ovoce, olivy, různá semínka, fazole, zelí, nebo avokádo.
Protože se kolagen přirozeně nachází nejvíce v kostech, nejlepší možností jsou např. masové vývary od kosti v podobě polévek. Druhou možností, která naopak potěší všechny milovníky gumových medvídků, je želatina, která se získává vařením hovězích a vepřových šlach a kostí a právě medvídci ji obsahují.

Další zdroje kolagenu

Zařaďte do svého jídelníčku potraviny, které pomáhají vašemu tělu ve vlastní tvorbě kolagenu. Jde především o masokostní vývary, kuřecí maso, ryby a mořské plody, vaječné bílky jako zdroje potřebných aminokyselin. Citrusy a bobulovité ovoce jako zdroj vitamínu C. Fazole jako zdroj bílkovin a ořechy a semínka jako zdroje zinku, potřebného k syntéze kolagenu.
Kolagen v kosmetickém a wellness průmyslu :
Kolagen se stal velmi populární přísadou, která prodává. Najdeme ho tak v mnoha kosmetických přípravcích, od šampónu počínaje, krémem na vrásky konče. V posledních letech po kolagenu sahají i výrobci doplňků stravy a nejčastěji jde o gelové kapsle. Koupit si ho můžete i ve formě prášku, který si můžete zamíchat do jídla či do ranního smoothie nápoje.

Mořský kolagen

Populární novinkou na trhu je takzvaný mořský kolagen, který produkují ryby a lidské tělo ho vstřebává zhruba 1,5 krát efektivněji než vepřový nebo hovězí. Navíc je údajně bezpečnější, protože neobsahuje žádné alergeny a není toxický. Nejčastěji se využívá v kosmetice v podobě krémů a jako doplněk stravy v podobě kapslí.
Marine kolagen který se extrahuje z rybí kůže a šupin. Je obohacen o vitamin C, který přispívá k tvorbě kolagenu pro normální funkci kostí, chrupavek, dásní, kůže a zubů. Obsažený vitamín E působí jako antioxidant. Zinek přispívá k udržení normálního stavu vlasů, nehtů a pokožky. Mangan a měď přispívají k udržení normálního stavu pojivových tkání.

Hydrolyzovaný mořský kolagen

Jde o bioaktivní kolagen, který se získává hydrolýzou, tj. specifickou rozkladnou reakcí, která probíhá šetrným způsobem a umožňuje tak získat kvalitní a čistý kolagen a uchovat tak jeho biologické hodnoty. Takto připravený kolagen se nazývá také živý či biologicky aktivní kolagen. Tato hydrolyzovaná bioaktivní forma kolagenu je v současnosti velmi oblíbená.

Např. 4KERAHAIR kolagen drink s keratinem obsahuje hydrolyzovaný mořský kolagen, kyselinu hyaluronovou, keratin, zinek a vitamíny pro krásné vlasy. Biotin a zinek přispívají k udržení normálního stavu vlasů a pokožky. Vitamín C pomáhá chránit buňky před působením oxidačního stresu a přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci kůže. Přípravek je obohacen o MSM, který je již tradičně označován za minerál krásy.

U nás na eshopu najdete novinku- Biomedica Biarthro Protein Kolagen Drink je doplněk stravy s extraktem z vaječné membrány a komplexem aktivních látek pro výživu kostí a kloubů, který tvoří rybí kolagen, glukosamin a chondroitin sulfát, MSM, kyselina hyaluronová, vitaminy a minerální látky. Obsažený vitamín C přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci kůže, kostí a chrupavek. Vápník, hořčík a vitamin K přispívají k udržení dobrého stavu kostí, hořčík přispívá k normální činnosti svalů.

www.lekarnatypos.cz

 

Zákaznická linka (+420) 778 437 811