Začal Advent. Jak se vyhnout vánočnímu stresu?

Předvánoční úklid. Pečení. Shánění dárků. Snaha mít všechno perfektní. Než usedneme ke štědrovečerní tabuli, máme spoustu povinností, které z nejkrásnějšího období roku dělají pro mnohé období velmi stresové. Zkuste to letos jinak – pozitivně. Zbývají ještě více než tři týdny, během kterých všechny přípravy hravě zvládnete. Vsaďte na naše rady.

 

Vánoce jako z reklamy?

„Přejeme klidné a pohodové vánoční svátky!“
Tak zní mnohá přání, která posíláme našim blízkým do schránek a v SMSkách. Jen málo z nás si však Vánoce opravdu v klidu a pohodě vychutná. Přichází vám v souvislosti s Vánocemi na mysl jen stres a shon? Zkuste se jim pro letošek postavit čelem.

Žena dokonalá hospodyňka

Předvánoční stres padá zejména na ženy. Ženy se totiž snaží připravit svým blízkým co nejkrásnější Vánoce, které budou dokonalé do posledního detailu. Přejeme si mít doma tu pravou pohodu, kterou vidíme v reklamách - naklizený dům, bohatá štědrovečerní tabule, deset druhů cukroví, perfektně zabalené dárky a v neposlední řadě krásné šaty, speciální líčení a účes. To všechno bývá v představách žen o hezkých Vánocích. Tato příprava však vyžaduje spoustu času a energie. Realita je tak často na hony vzdálená.

Psychologové navíc upozorňují, že Vánoce jsou pro mnoho lidí jakýmsi přelomovým obdobím, během kterého bilancují uplynulý rok a porovnávají svá očekávání se skutečností. Pokud nejsou očekávání naplněna, dochází tak k dalšímu prohloubení stresu.

Realita stresem nabitá

Děti se nemohou dočkat, a tak jsou neposedné a zlobí. V práci bývají před Vánoci uzavírky, deadliny a roční hodnocení, takže přijít z práce až večer není nic výjimečného. O to těžší je postarat se o nákupy surovin na pečení, zpracování těsta a samotné pečení. Když k tomu připočteme plán vyprat záclony, utřít prach v policích s nádobím po babičce a prozářit celý dům čistotou, jde i zkušené hospodyni hlava kolem.

Poslední kapkou bývají nákupy dárků, přestože se na ně těšíme celý rok. Největší radostí je dělat radost druhým. Když však vkročíme do obchodu plného jiných „dárkuchtivých“ lidí, je radost ta tam a pořizování vánočních překvapení je spíše o nervy. Jsou tyto řádky jako vytržené z vašeho pomyslného deníku? Vezměte si do ruky papír a tužku a dejte dohromady seznam, který vám pomůže vyvarovat se předvánočního stresu. Nedovolte, abyste si kvůli hoře práce a úkolů letošní Vánoce neužili.

Vánoční plán

I když k věcem raději přistupujete spontánně, zkuste si vytvořit svůj vlastní „adventní kalendář“. Připravte si na list papíru tabulku s jednotlivými dny až do Vánoc, případně klidně využijte přímo kalendář či diář. Na druhý list si sepište všechny činnosti, které je potřeba do Vánoc udělat. K položce „nakoupit na pečení“ nebo „koupit dárky“ je ideální rovnou dopsat i seznam – v prvním případě potřebných surovin, ve druhém případě jména a tipy, jaké dárky by dotyčného potěšily.

Plánování je prvním krokem k tomu určit si priority. Když uvidíte všechny činnosti pospolu na papíře, bude se vám čas mnohem lépe organizovat. K sepsaným úkolům a povinnostem přiřaďte čísla. Je pro vás důležitější umýt okna, nebo sehnat robota, kterého si váš syn tolik přeje? Je to jen na vás. Při přemítání nad seznamem „co všechno musím udělat“ možná zjistíte, že některé body nejsou důležité vůbec. V tom případě není nic jednoduššího, než je škrtnout. Vžijte se do role manažera a naplánujte si svůj čas.

Nejdůležitější je být spolu

Jakmile budete mít seznam hotový, snadno si jednotlivé úkoly rozvrhnete do dnů. Nic si ale nevyčítejte, pokud některý z „domácích úkolů“ nesplníte.

Vánoce nemají předepsaná pravidla a je jen na vás, jaké si je uděláte. Hlavní je myslet na to, že nejdůležitější je zdraví, duševní pohoda a to, že se celá rodina sejde pohromadě.

Dárky udělají vašim blízkým radost, ať už budete mít okna umytá, nebo ne. Pokud však necháváte nákup dárků na poslední chvíli, zkuste to letos jinak a položce „koupit dárky“ ve vašem seznamu přidělte klidně číslo 1. Nejenže za dárky kupované těsně před Vánoci utratíme mnohem více peněz, protože je většinou pořizujeme bez rozmyslu, ale obchody narvané lidmi k prasknutí vánoční náladě dvakrát nepřidají. Často se také může stát, že místo vysněných hraček a krásných vánočních balíčků na vás budou v prodejně čekat jen prázdné police. Předvánočnímu shonu v nákupních centrech se nejlépe vyhnete pořízením dárků na internetu.

Zdraví je na prvním místě

Brouzdáte v e-shopech a nenapadá vás, čím blízké potěšit? Zdraví máme všichni jen jedno, a proto jsou skvělým tipem právě dárky, které podpoří zdraví našich milých. Balíčky „z lékárny“ už dávno nedělají radost jen seniorům. Je hlava rodiny sportovec tělem i duší nebo má rád všelijaké technické „hračičky“? Skvělým dárkem pod stromeček pak bude stylový krokoměr. Můžete se spolehnout, že už tuto vychytávku nedá z rukou. Krokoměr pánům pomůže s novoročním předsevzetím „letos už fakt začnu něco dělat“ – bude je bavit sledovat, jak na displeji naskakují spálené kalorie, a po rodinných výletech budou nadšeně oznamovat, kolik kilometrů jste našlapali.

Krabice, jejíž obsah chrastí jako „kindervajíčko“, zase potěší vaše malé ratolesti. Dárkové balení multivitamínů s Bartem Simpsonem nadchne chlapce parádním překvapením – budíkem svítícím ve tmě. S Bartem totiž bude ranní vstávání hned příjemnější. Dvojitá dávka vitamínů, která se v krabici skrývá, potěší i vás, protože podpoří imunitu vašeho rošťáka a zažene všechny bacily. Nabité vitamíny – hlavně pro zimní období důležitým „céčkem“ – jsou i želatinky Rakytníček. Jejich vánoční balení ve tvaru pohádkového domečku s motivem oblíbeného Čtyřlístku rozzáří oči každé princezně.

Multivitaminové želatinky RAKYTNÍČEK

Dárkové balení přípravků, které podpoří zdraví a kondici, lze věnovat také babičce a dědečkovi. I prarodiče však kromě doplňků stravy můžete překvapit technickou vychytávkou. Třeba s digitálním tonometrem od Cemio rozhodně nešlápnete vedle! Prarodiče budou nadšení, že si mohou měřit tlak v pohodlí domova, a vám se uleví, že mají krevní tlak pod kontrolou a dbají o své zdraví.

Dostatek energie = pohon pro vánoční shon

Všechno zařizování, které se s Vánocemi pojí, je zátěž pro organismus. Nelze se proto divit, že jste na konci dne vyčerpaní a bez energie. Zkuste proto během adventu „najet“ na zdravější životní styl. Vyhnete se tak i povánočnímu problému - jak co nejrychleji shodit kila nabraná během svátků. Vyzkoušejte stravu, která organismus nezatíží, ale naopak posílí.

Pokud je vaší tradiční snídání bílý rohlík, přejděte na celozrnné pečivo, díky kterému dostanete do těla až třikrát víc vlákniny. Vsaďte také na luštěniny – nejenže jsou plné draslíku, vápníku a železa, ale navíc je lze vařit „ve velkém“. Když jeden den uvaříte rodině velký hrnec čočky na kyselo, nemusíte druhý den připravovat večeři a namísto toho vám zbyde čas na jednu dávku cukroví.
S jídlem se pojí i další tip, jak si vychutnat vánoční svátky v pohodě. Mnozí je totiž berou jako svátky dobrého jídla a pití.

Uvařte si zdravě. Luštěniny jsou plné prospěšných látek!

Po „zdravějším“ adventu si samozřejmě můžeme dopřát něco dobrého a speciálního, ale rozhodně bychom se neměli přejídat. Protože pokud vás bude pálit žáha, bolet žaludek anebo se budete cítit nafouklí, jen těžko si rodinné chvilky užijete. Pro jistotu s sebou mějte třeba žvýkací pastilky Rennie.

Buďte parťáci

Je pochopitelné, že více předvánočních úkonů a povinností obstarávají ženy. Mít však pocit, že „všechno leží jen na mně“, je stresovým faktorem už samo o sobě. Proto je důležité zapojit do příprav celou rodinu – a z povinností se klidně mohou stát radosti. Do úklidu se zapojí starší děti a s vánočním pečením rády pomohou i ty menší. Nejenže si budete moci „odškrtnout“ body v seznamu předvánočních činností, ale co víc – zažijete společné rodinné chvilky, což je to nejhezčí. O těchto okamžicích jsou vlastně celé Vánoce. A možná dáte vzniknout i milé rodinné tradici.

Stres padá i na muže

Ač se někdy zdá, že pánové se s Vánocemi nijak netrápí, mnohdy bývá opak pravdou. Muži totiž mají vánoční období spojené s velkými výdaji, a tak se stresují nad rodinným rozpočtem. A samozřejmě i milující manžel a tatínek touží dát svým nejbližším dárek, který jim rozzáří oči, takže přichází stresování nad tím nejhezčím a nejlepším dárkem. Co se týče financí, je vhodným řešením domluvit se na cenové relaci vánočních darů. A čím obdarovat partnerku? Za to, že se postarala o krásné Vánoce, si zaslouží péči. Nejen vaši, ale i tu kosmetickou. 

Úsměv na rtech je nejhezčí dárek

Netrapte se tím, že jste letos nestihli linecké. Zapomeňte na to, že na čištění koberců už nedošlo. Hoďte za hlavu stres z toho, že dětem nemůžete splnit všechna přání, která se v dopise Ježíškovi objevila. O Vánocích je totiž skutečně důležité jen jedno – rodinná pohoda.

Když budete usměvaví vy, přenesete dobrou náladu i na své blízké. A děti budou opravdu šťastné jen tehdy, když u večeře a u stromečku zavládne pohodová atmosféra. Žádné hádky, žádný stres, jen radost z toho, že se všichni po roce opět ve zdraví sešli. Vánoce totiž nemusí být 100% dokonalé, hlavně když jsou jedinečné a „naše“.

Další tipy na Vánoce

Zákaznická linka (+420) 778 437 811