Jarní alergie

V České republice trpí některou z alergií každý čtvrtý člověk. Nevyskytují se pouze sezonně jako v případě pylových alergií, řada z nich má celoroční průběh. Spouštěčem se ale může stát cokoliv – prach, roztoči, pyly, lepek, mléko, ořechy, zvířecí srst. Alergenem může být téměř cokoliv.

 

Pylová sezona přichází čím dál dříve. První příznaky alergie pocítí alergici již na přelomu února a března. Jejich problémy pak mohou přetrvávat až do konce října nebo začátku listopadu, takže mohou způsobovat celoroční obtíže. Celkem u nás trpí nějakou alergií 30 procent lidí, sezonní projevy trápí třetinu z nich.

Mnoho lidí má jen velmi mírné příznaky pylové alergie. Těm jsou určena nejrůznější antihistaminika, z nichž některá jsou volně prodejná. Žádná alergie, ani ta pylová, by se ale neměla podceňovat. Alergie, která není zcela pod kontrolou, by se totiž mohla začít zhoršovat a postupně přejít v těžší formy, například do průduškového astmatu.

Dostáváte na jaře pravidelně rýmu? Budíte se méně odpočatí a pobyt venku vás unavuje? Nejspíše máte alergii na pyl. Pojďme se podívat na to, jak alergie na pyl vzniká, co vše způsobuje a jak se jí efektivně bránit.

Jak vzniká jarní alergie?

S příchodem jara rozkvétají květiny a stromy. A s nimi se do vzduchu dostávají pyly. Je potřeba si uvědomit, že pylové alergeny jsou všude kolem nás, včetně našich domovů.
Věděli jste, že alergie na pyl trápí zhruba každého druhého člověka?
Alergen pronikne do organismu a tělo odpoví v podobě alergické reakce. Nejčastějším alergenem jsou pylová zrna, roztoči, zvířecí srst či plísně. Tyto alergeny pro normálního člověka nejsou nebezpečné ani ve vyšší míře, pro alergika mohou představovat ovšem velký problém. V tom vám pomůže domácí test na alergii, který s 98% účinností odhalí alergii na pyly trav, roztoče a kočičí chlupy.

Co nejčastěji kvete na jaře?

Nejčastějšími alergeny, se kterými se s přicházejícím jarem můžeme setkat jsou líska, olše, topol, tis, jalovec, bříza, jasan, habr, vrba, javor, dub, platan, ořešák nebo trávy.

Líska – Kvete v květnu, ale objevuje se i v dubnu. Alergie na lísku obvykle doprovází alergie na břízu či olši.
Olše – Kvete v březnu a dubnu. Pyl olše představuje druhou nejčastější příčinu sezónní alergické rýmy a alergického zánětu spojivek.
Topol – Kvete v březnu a dubnu. Květy topolu tvoří visící jehnědy, které se objevují na začátku jara. Na přelomu května a června dozrávají plody topolu, které obsahují semeno a bílé chmýří.
Bříza – Dominantním měsícem pro tento alergen je duben. Pyl břízy patří mezi nejčastější příčiny atopického astmatu a senné rýmy. Pyl břízy je ve vzduchu ve velmi vysoké koncentraci.
Habr – Kvete v dubnu. Citlivost vůči habru není nijak častá, ovšem i přesto se objevuje, a to především u osob s alergií na pyl břízy.
Dub – Existuje dub letní a dub zimní, které kvetou v období duben až květen. Jedná se o průměrný alergen, takže není nijak agresivní.
Trávy – Alergeny pylu trav jsou nejčastější příčinnou alergické rýmy a atopického astmatu. Hlavní sezóna trav je v květnu, ovšem první pylová zrna trav se ve vzduchu objevují již v dubnu.

Jaké jsou příznaky alergie na pyl?

Příznaky alergie mohou být v některých měsících nesnesitelné, a naopak v jiných měsících mohou zcela vymizet. Vše závisí na druhu alergenu a na konkrétním měsíci a období v roce.

Mnoho příznaků alergie na pyl jsou podobné s klasickým nachlazením nebo infekcí dutin. Příznaky se tedy projevují nejčastěji v plicích, nosu a očích.

Mezi běžné příznaky alergie patří:
* Ucpaný nos
* Rýma
* Kýchání
* Vlhké oči
* Kašel
* Bronchitida
* Astma
* Bolest hlavy
* Únava

 
Širokou škálu Antihistaminik najdete u nás na eshopu jako např. Analergin , LivostinAllergodil.
www.lekarnatypos.cz

 

Zákaznická linka (+420) 778 437 811