Nenechte si zkazit léto mykózami

S přibývajícím pěkným počasím se už většina z nás stále více těší na báječnou dovolenou u vody. Mezi námi je ale i nemálo těch, které pociťují obavy, zda jim krásné chvíle zase nezkazí opakované vaginální i kožní mykózy. Právě teď je čas myslet na to, jak se chránit před tímto úporným a nepříjemným onemocněním.

Mykózu vyvolávají kvasinky (hlavně druh Candida albicans), které se běžně vyskytují v pochvě některých žen. Samy o sobě ještě nemusí vést k onemocnění.

Mykózy se dají do pohybu až kvůli porušení rovnováhy na poševní sliznici, takže infekce má ideální podmínky ke svému rozvinutí. Podpořit ji mohou některé faktory, jako je užívání antibiotik, onemocnění cukrovkou, těhotenství, hormonální substituční léčba, nesprávná intimní hygiena, poranění sliznice pochvy, nevhodné neprodyšné oblečení, jídlo bohaté na cukry a také stres.

Příznaky nemoci

Příznaky většinou nepřehlédnete. Pokud onemocníte vaginální mykózou, bude vás v intimních partiích svědět a pálit, ucítíte bolest při pohlavním styku i při močení.

Do lékárny

V lékárně si můžete zakoupit volně prodejné přípravky, jako jsou vaginální čípky, tabletky např. Gynimun a mastičky (Vitagyn C) , které se užívají preventivně, víte-li například, že budete trávit čas v rizikovém prostředí.

Po každém sexuálním styku byste se měly osprchovat (Lactacyd) protože tehdy se mění kyselost pochvy. V teplých dnech byste neměly oblékat těsné džíny, ale raději vybírat bavlněné kalhoty.Po koupání je třeba se pečlivě osušit, obzvlášť plavete-li v přehradě nebo rybníce. Prostě tam, kde se daří bakteriím.

 
Zákaznická linka (+420) 778 437 811