Sychravé počasí je za dveřmi! Vybavte svou imunitu účinným brněním.

Ať chceme nebo ne, chladné dny jsou za dveřmi. Nízké teploty, vlhké mrzuté počasí, přechod mezi vytopenými interiéry a studeným venkem – to vše se podepisuje na našem těle a může oslabit imunitní systém. Dopřejte imunitě dávku vitamínů, ať na vás podzimní viróza nemůže!

Kde se imunita bere?

Imunitní systém je obranný mechanismus, jehož jedinečné schopnosti chrání naše tělo před původci nejrůznějších nemocí - má hlavní dozor nad vším, co se v těle děje. Je tedy jakýmsi pomyslným strážcem našeho zdraví. Imunitní systém se skládá z různých typů bílých krvinek, které se tvoří v kostní dřeni. Tyto krvinky putují krevním oběhem a lymfatickým systémem a "hlídkují" v celém těle.

Imunitu neboli obranyschopnost si tak můžeme představit jako lékaře, který starostlivě hlídá naše tělo zevnitř a chrání jej proti škodlivým vlivům, jako jsou bakterie, viry, mikroorganismy či toxiny.

Každou sekundu tělo vyprodukuje až neuvěřitelné dva milióny obranných buněk!

Podzim = čas nachlazení

S příchodem podzimu se tělo výrazně oslabuje a naše imunita tak momentálně dostává pořádně na frak. Cítíme se unaveni, bez nálady, a když se k tomu přidá ucpaný nos, máme energie ještě o to méně. Tělo s oslabenou obranyschopností je méně chráněno a velmi snadno tak podlehne onemocněním různého typu. Než se náš organismus chladnému počasí a změnám teplot přizpůsobí, postihne nás většinou rýma, kašel a nachlazení. S těmi se pak snažíme bojovat různými léky, aby nás prochladnutí nezahnalo do postele úplně. Lepší variantou je však naši imunitu podpořit – účinné brnění totiž žádné „neplechy“ do těla nepustí.

Prevence oslabené imunity

Zdravý životní styl je prvním krokem k tělu plnému energie i na podzim. Pestrá strava plná ovoce a zeleniny, celozrnných výrobků či oříšků vám dodá množství vitamínů a minerálů. K tomu přidejte dostatek pohybu, pravidelný pitný režim a odpočinek. Vždyť podzimní večery jsou jako dělané pro návštěvu sauny, lázní nebo relax u oblíbené knížky. Imunitní systém skvěle nabudí také otužování. Naložit se po práci do horké vany je perfektní plán, ale po probuzení zkuste sprchu studenou vodou.

Áčko, béčko, céčko…

Ráno sklenice džusu. Čerstvé ovoce a zelenina po celý den. To je základ. I tak v tomto ročním období ale našemu tělu vitamíny chybí, což se na imunitě ihned projeví.

Vsaďte proto na doplňky stravy, které tělo nakopnou dávkou vitamínu C, A, B6, B12železem a zinkem, jež jsou pro správné fungování imunitního systému nezbytné a taktéž můžete užívat prudukty, kde už v jedné tobolce je zastoupeno více vitamínů jako např. SupradynLiposomalní multivitamin

Skvělým tipem je například multivitamin Centrum, nabízí totiž všechny potřebné vitamíny v jedné tobolce. V nabídce jej máme i ve variantě pro ženy 50+Starší lidé oslabenou imunitou trpí velmi často, jejich imunita je totiž už do jisté míry opotřebována.

Oblíbený produkt Centrum AZ, cena 216 Kč

Slyšeli jste už o betaglukanech?

Že dobrá imunita stojí na vitamínech a minerálech, to je všeobecně známo. Světové výzkumy však ukazují, že vynikajícím a velmi účinným imunostimulátorem jsou i betaglukany. Ty totiž dodávají energii „dobrým“ buňkám uvnitř našeho těla – a „dobré“ buňky pak vyhrávají nad těmi „zlými“. Dejte si proto ke snídani misku ovesné kaše. Nejenže je na podzim vhodné dopřát si místo studeného jogurtu z ledničky snídani teplou, ale ovesné vločky jsou betaglukany doslova nadité. Po snídani si „zobněte“ tobolku přípravku Imunoglukan nebo sirup.Ten vám kromě vitamínů dodá právě i blahodárný betaglukan. 

Síla enzymů

Správné fungování imunity dokážou řídit i některé enzymy v našem těle – v potřebný okamžik ji mohou účinně nastartovat. Udržují tak imunitní systém ve zdravé rovnováze. Když je naše imunita oslabena a chceme podpořit imunitní pochody v našem těle, nápomocné enzymy do těla dodáme v podobě doplňků stravy. Skvělým tipem je enzymy nabitý Wobenzym. Jako prevenci jej začněte užívat se začátkem chladného období. Pokud vás už viróza přemohla, pomůže vám Wobenzym se zvýšením účinku antibiotik.

Wobenzym 800 tablet, cena 2 490 Kč (sleva 16%, běžná cena 2 957 Kč)

Podpora imunity z přírody

Věděli jste, že až 70 % imunity se tvoří v našem břiše? Pro podporu našeho imunitního systému je tak důležitá i dobrá funkčnost střeva. Zařaďte proto do jídelníčku dostatek vlákniny. Pomohou vám s tím třeba již zmíněné ovesné vločky. Činnost střev pak můžeme zvýšit i nejrůznějšími přírodními probiotiky. Ideální volbou je přípravek Hlíva ústřičná . Ten představuje „hattrick“ látek, které imunitu hravě ochrání. Skvělým přírodním „nakopávačem“ imunitního systému jsou i řasy. Vzhledem k tomu, že mořská voda odpovídá svým minerálovým složením našim tělesným tekutinám, je složení minerálů v mořských řasách v ideálním poměru pro lidské tělo.

"Řasy jsou zdrojem zinku, hořčíku, železa, jodu, chromu, sodíku, vitamínů A, B2, B12 i C – tedy v podstatě všech látek, které naše imunita ke správnému fungovaní potřebuje. Vyzkoušejte například bio Chlorellu."

Myslete i na děti

Proč jsou děti tak často nachlazené? Jejich imunitní systém totiž ještě není úplně rozvinutý. Naše ratolesti si proto zaslouží podporu imunity o to více. Naštěstí dnes již existují multivitaminy ve formě cucavých nebo želatinových bonbonů, které dětem chutnají a není nutné je zapíjet. Pro děti od 6 let jsou ideální volbou třeba šumivé tablety od Revitalu. Na svačinu do školy pak přidejte ovoce, celozrnné pečivo a do termosky vynikající „imunitní“ dětský čajík.


"Máš mě - neznáš mě, ztratíš mě - poznáš mě"


To je definice imunity od slavného amerického lékaře Waltera Bortze. Tak svůj imunitní systém zavčas posilněte, ať mají rýma i kašel utrum.

Veškeré produkty najdete na našem webu www.kekarnatypos.cz

Zákaznická linka (+420) 778 437 811