Probiotika – bojovníci se škodlivými bakteriemi

Trápí vás střevní potíže? Trpíte pocitem nafouknutého břicha? Vaše střevní mikroflóra je možná narušena škodlivými bakteriemi, které jsou příčinou různých nepříjemností. Boj s „nepřátelskými“ bakteriemi vám pomohou vyhrát probiotika. Jejich účinky poznáte na celém organismu. Určitě po nich sáhněte při užívání antibiotik. Řekneme vám proč.

Přátelské bakterie

Probiotika jsou mléčné bakterie, které mohou příznivě působit na lidský organismus. Mezi nejznámější patří především ty z rodu Lactobacillus, Bifidobacterium a Streptococcus. V našem střevě se nachází dva typy bakterií – škodlivé, které způsobují nejrůznější střevní potíže, a dobré, k našemu tělu přátelské bakterie. Tyto dobré probiotické bakterie vedou boj se škodlivými bakteriemi, zabraňují jim usadit se na střevní sliznici a starají se tak, aby naše bříško bylo v pohodě. Díky blahodárným účinkům na organismus dostala probiotika i svůj název – pro znamená příznivý a bios život.

Jak probiotika fungují

Probiotické bakterie se usídlují na stěnách tlustého střeva. Jejich „prací“ je produkce kyseliny mléčné a různých organických kyselin a také rozklad složitých cukrů. Následkem těchto procesů hynou „nepřátelské“ patogenní a hnilobné bakterie, které mohou způsobovat střevní obtíže. Pokud se totiž v našich střevech přemnoží zákeřné škodlivé bakterie, obtěžuje nás plynatost, křeče, překyselení, nadýmání, zácpa anebo naopak průjmové onemocnění.

Probiotika dokážou předejít mnoha nepříjemnostem, příznivě totiž ovlivňují rovnováhu střevní mikroflóry a pH ve střevě, výrazně zvyšují prokrvení střevní sliznice a navíc pomáhají rozkládat nevstřebané zbytky potravy.

Jsme jim vděčni i za tvorbu vitamínů K a B12. Svými účinky tak probiotika ve výsledku snižují možnost vzniku rakovinného onemocnění střev.

Obránci naší imunity

Možná vás překvapí, že až 70 % lidského imunitního systému se nachází ve střevě. K pozitivním dopadům užívání probiotik proto patří i podpora obranyschopnosti člověka. Zdravé střevo totiž pomáhá tělu bránit se proti nachlazení, chřipce, ale i proti alergiím a dalším autoimunitním onemocněním. Působením na mikroorganismy ve střevní mikroflóře probiotika zvyšují přirozenou imunitu organismu. Takže pokud si udržujeme ve střevech „zdravé prostředí“, udržujeme zároveň zdravý i náš imunitní systém. Kromě toho probiotika pomáhají snižovat riziko vzniku infekcí močových cest a nejrůznějších mykotických zánětů – bakterie způsobující tyto potíže totiž patří mezi „nepřátelské“, a tak je probiotika nemilosrdně hubí.

Antibiotika by s probiotiky měly jít ruku v ruce

Pokud vás nemoc přece jen přemohla a lékař vám předepsal antibiotika, vsaďte na probiotika bez váhání.

Antibiotika ve střevě likvidují nejen bakterie škodlivé, ale bohužel i ty tělu prospěšné. Proto se při užívání antibiotik mnohdy objevují zažívací a střevní potíže, nejčastěji například průjmy. Ženy často trápí vaginální mykóza. Probiotika vám pomohou dát vše do pořádku a zajistí, aby i během antibiotické léčby byla mikroflóra v rovnováze.

Adri (Magistra, lékárna Typos)

Navíc je pravděpodobné, že choroba, kterou mají antibiotika vyléčit, oslabí organismus. I proto je vhodné užívat spolu s antibiotiky blahodárné probiotikum a „probiotickou kúru“ si dopřávat i minimálně týden po dobrání antibiotik. Živé bifidobakterie vám pomohou imunitu opět nastartovat. Probiotika začněte užívat hned s první antibiotickou pilulkou. Vyzkoušejte třeba Bifolac Forte, který obsahuje 11 kmenů probiotických bakterií.

Probio v našem jídelníčku

Probiotika jsou dostupná jako tobolky – doplňky stravy, ale vyskytují se i v mnohých potravinách. „Přátelské“ bakterie patří mezi bakterie vznikající kvašením, a tak je najdeme především v zakysaných mléčných výrobcích jako jsou jogurty a jogurtová či kefírová mléka, kysaná a acidofilní mléka, brynza, ale také v kysané zelenině, například v oblíbeném kysaném zelí či v kvašených okurkách. Tyto pokrmy je vhodné do jídelníčku zařadit jako prevenci a „pohlazení pro bříško“.

Jakmile se však dostaví střevní obtíže anebo jste nuceni léčit se antibiotiky, sáhněte pro probiotikách ve formě tobolek. Aby mohly probiotické bakterie léčit, je totiž nutné, aby se dostaly do střeva ve velkém množství. Tobolky jsou obaleny vrstvou odolnou proti žaludeční kyselině, a tak probiotikum putuje v nepoškozeném stavu až do tenkého a tlustého střeva. „Ochranná vrstva“ pilulek se stará o to, aby probiotické bakterie přežily průchod žaludkem. Tobolky obsahují bakterie v lyofilizované – tedy laicky řečeno sušené – formě. Bakteriální prášek získaný touto technologií je 100% přírodní a složením totožný s bakteriemi třeba z jogurtu, avšak tobolky dodají tělu opravdu vysoce koncentrované množství probiotik.

Zkuste třeba přípravek LACTOCARE. Ten obsahuje přirozeně zapouzdřené, a tedy chráněné bakterie, které tak vykazují velmi vysokou životaschopnost při průchodu trávicí soustavou. Můžete si proto být jisti, že se bakterie dostanou opravdu až tam, kam mají. Tabletky jsou žvýkací a kromě probiotik obsahují i vlákninu.
Rozdíl mezi „potravinovými“ a „tobolkovými“ probiotiky je také v tom, že pilulka obsahuje i takové probiotické bakterie, které v jogurtu nenajdeme - například Lactobacillus GG nebo rhamnosus. A právě tyto dva kmeny se zvládnou poprat třeba i s průjmovým onemocněním.

Prebiotika. Co to je?

Jakmile příslušné trávicí enzymy ve střevě rozpustí obal probiotické tobolky, vysušené (tedy lyofilizované) bakterie se uvolní, naberou vlhkost ze střevního prostředí a začnou se v něm rozmnožovat. Aby se probiotikům dařilo a hezky rostly, je potřeba je „nakrmit“. Nejvhodnější potravou jsou takzvaná prebiotika. Jde o nestravitelné sacharidy, které procházejí naším trávicím ústrojím beze změny. Využívány jsou „přátelskými“ bakteriemi ve střevě, a to jako zdroj energie - podporují jejich růst.

Mezi zmíněné nestravitelné sacharidy patří inulin nebo rozpustná prebiotická vláknina. Tu najdeme zejména v obilovinách, ale také v ovoci a zelenině - v česneku, cibuli nebo v pórku. Inulin se ve velkém množství nachází třeba v čekance obecné. Můžeme tedy říci, že probiotika a prebiotika jsou velcí kamarádi, kteří jeden bez druhého nemohou být. Proto ve většině tobolkových doplňků stravy najdeme jak probiotické bakterie, tak prebiotické látky. Preparáty, které kombinují obojí, nazýváme synbiotika. Vyzkoušejte třeba účinky přípravku Biopron FORTE. Ten obsahuje jedinečnou kombinaci probiotických bakterií Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus a probiotických kvasinek Saccharomyces boulardii doplněnou o prebiotika inulin a fruktooligosacharidy. Tato kombinace účinných látek postaví vaše střeva do latě a pomůže jim bez následků překonat zásah antibiotiky.

Biopron forte 30+10 tobolek zdarma 

Dětská bříška

Užívání probiotik je možné už od jednoho měsíce věku, horní věková hranice je pak zcela neomezená. Ti nejmenší dostávají probiotika prostřednictvím mateřského mléka. Pokud kojení není možné, pak se o pohodu v bříšku vašeho miminka postarají probiotické kapky Biopron – stačí jednou denně smíchat šest kapek s kojeneckým mlékem. Větším dětem můžete probiotika podávat v podobě pastilek. Mezi nejoblíbenější patří Laktobacílky. Nejenže se vašim ratolestem postaráte o účinný imunitní systém, ale výzkumy prokazují, že dětem, kterým je strava doplněna o probiotika, mizí i kožní a potravinové alergie. A samozřejmě i v případě dětí platí rovnice antibiotika + probiotika = vyvážená střevní mikroflóra.

Fanděte těm dobrým

Možná vás vyděsí, že v našich střevech žije asi 500 druhů mikrobů. Můžete však ovlivnit, jestli bude převaha těch dobrých anebo škodlivých. Nenechte „nepřátelské“ bakterie vyhrát a pošlete jim pořádnou dávku probiotických bakterií - ať už konzumací kysaných výrobků, nebo ve formě pilulek. Probiotika se postarají, aby boj vyhrály bakterie dobré a vaše zažívání šlapalo jako hodinky. Protože se silnou imunitou a spokojeným bříškem budete spokojení i vy.

Mrknout na probiotika

Zákaznická linka (+420) 778 437 811