Proč používat antikoncepci

aneb ne za vším hledej neutuchající touhy s vidinou žádné odpovědnosti a pouhého potěšení

Pro řadu žen neznamená volba užívání perorální antikoncepce pouze možnost zabránění nechtěnému početí. Antikoncepce se může stát přínosem z mnoha další hledisek a její předepisování lékařem-gynekologem je velmi specifické s ohledem na různá období života žen. Jen se na to podívejme.

První antikoncepce se v dnešní době předpisují již dívkám v adolescentním věku.

Biologické změny v dospívání s sebou nesou i projevy seborei a akné. Psychosociální změny jsou charakterizovány emocionálními změnami, které jsou velmi intenzivní, speciálními vzorci chování, spontánností.

Ideální perorální kontracepce by měla být vysoce efektivní, mít co nejnižší zdravotní riziko, nemít negativní dopad na vnímání sama sebe, zachovat plodnost a v neposlední řadě mít další výhody, které pomohou s klinickými stavy, jako je nepravidelné krvácení, akné, PCO syndrom či dysmenorea.

Dospívajícím jsou podávány jednotlivé nebo kombinované přípravky ze syntetických estrogenů a gestagenů. Hlavní funkcí estrogenní složky je zajištění stability cyklu.  Riziko otěhotnění je z pravidla 0,3%, nicméně studie užívání COC u adolescentů naznačují výskyt u 2–8,6%. V řadě případů vede k vysokému procentu špatná compliance dospívajících, tzn. užívání COC nepravidelně, sporadicky či naprosté nedodržení začátku užívání COC od počátku cyklu.

Nekontracepční přínos spočívá především v působení na:

  • nepravidelnost menstruačního cyklu
  • dysmenoreu
  • projevy premenstruačního syndromu
  • hyperandrogenní poruchy, omezují výskyt ovariálních cyst
  • hyperandrogenitu
  • projevy premenstruačního syndromu a retenci

Perorální antikoncepce v období laktace.

Víte, že laktace se dá považovat za samotnou antikoncepci? Konsenzuální meeting v Bellagio v roce 1988 definoval antikoncepční metodu LAM – lactation amenorrhoea method, na základě, aby bylo kojení považováno za antikoncepci, musí žena kojit plně, nesmí menstruovat a od porodu nesmí uplynout delší doba než 6 měsíců.

Proč se tedy v období kojení předepisuje perorální antikoncepce?

Kombinace progestinu s laktací prostě dosahuje vysokého kontracepčního účinku. Exogenním estrogenům je vhodné se v šestinedělí vyhnout i z důvodu rizika potenciace fyziologicky navozeného trombofilního stavu těhotenství. A co víc, progestin v nízké denní dávce neovlivňuje množství ani kvalitu mateřského mléka – není se tedy čeho obávat.

Perorální antikoncepce v období klimakteria.

COC se v období perimenopauzy doporučuje ženám, které nepatří mezi kuřačky a nevyskytují se u nich žádné rizikové faktory, které by mohly vést ke kardiovaskulárnímu onemocnění. Použití kontracepce se volí nejen pro prevenci nechtěného těhotenství, ale také pro potlačení nežádoucích příznaků klimakterického syndromu jako jsou návaly horka, pocení, nespavost, plačtivost, …

 

V současné době je hormonální kontracepce hlavním trendem, což nám dokládá i studie z roku 2013, kdy bylo zjištěno, že procentuální zastoupení perorální kontracepce vzrůstá i v rozvojových zemích. Dostupnost moderní kontracepce v těchto zemích je oproti zásobení vyspělých zemí neuspokojivá. Stále existuje zhruba 222 milionů žen z rozvojových zemí, které postrádají přístup k moderní kontracepci a v roce 2012 tyto okolnosti vedly odhadem k 54 milionům nechtěných těhotenství a o 79000 více úmrtí matek, které by nastat nemusely v případě, že by byly přítomny moderní metody. Studie shrnuje, že jsou stále nutná zlepšení, nejen co se týče poskytování informací a služeb, ale i samotných antikoncepčních metod, čímž bude dosaženo požadovaného načasování mateřství a počtu dětí jako hlavních cílů perorální kontracepce.

Keep calm and take your pills

 2015-09-28

Zákaznická linka (+420) 778 437 811