„ DÉČKO“

„ DÉČKO“

Vitamin D, kdo by o něm neslyšel. V poslední době se na nás informace o tomto vitamínu sypou ze všech stran. Proč?

 

Co vlastně vitamin D je?

Jako vitamin D je označována skupina tzv. kalciferolů rozpustných v tucích. Přijímány jsou stravou nebo jsou tvořeny v těle účinkem UV záření. Na aktivní formy se mění až v těle působením enzymů v ledvinách a játrech. 

Nejvýznamnějšími zástupci kalciferolů jsou vitamin D2 (ergokalciferol) a D3 (cholekaciferol).

 

K čemu je „déčko“ dobré?

Vitamin D ovlivňuje v těle rovnováhu vápníku a fosforu, čímž se podílí na tvorbě kostní tkáně. Další významné úlohy jsou vliv na kardiovaskulární systém, kognitivní funkce, svalovou činnost, ovlivnění inzulinové rezistence a protinádorové působení. Nezbytný je v těhotenství, kdy je potřebný pro správný vývoj plodu. 

V současné době se nejvíce zkoumá jeho vliv na imunitní systém. Dostatek vitaminu D je spojován s nižším výskytem respiračních onemocnění.

 

Ani málo

Množství vitaminu D se udává v µg nebo UI (mezinárodní jednotka; 1 µg= 40UI). V běžné stravě denně přijmeme 50-150 UI. 

Doporučená denní dávka od narození po dospělost je 800-1000 UI. 

Nedostatek vitaminu D se projeví u malých dětí křivicí, u dospělých osteomalacií a osteoporózou. Dalšími příznaky nedostatku může být i svalová slabost. 

Nízkou hladinou vitaminu D jsou nejvíce ohrožené malé děti, staří lidé, vegani, pacienti se zánětlivým onemocněním střev, obézní lidé a lidé s tmavou pletí. 

 

Ani moc

Toxické účinky se projeví až po několikatýdenním užíváním velmi vysokých dávek (20000-40000 UI) denně. Nadbytek vitaminu D se projeví hyperkalcémií a hyperkalciurií, kalcifikací měkkých tkání (např. ledvinových tubulů) a vznikem ledvinových kamenů. Dalšími příznaky předávkování jsou únava, nechutenství, nauzea, bolest hlavy a poruchy srdečního rytmu. 

Je dobré vědět, že nadměrným sluněním k předávkování nedojde!

 

Jak vitamin D získat?

Vitamin D2 (ergokalciferol) je rostlinného původu a lze ho přijmout konzumací hub. Houby nesmí být pěstovány ve tmě. Pro tvorbu potřebují sluneční záření. 

Vitamin D3 (cholekalciferol) je pro naše tělo využitelnější. Tvoří se v kůži pomocí UVB záření. Jeho nejvyšší produkce probíhá v těle v našich zeměpisných podmínkách od jara do podzimu, kdy má sluneční záření správný úhel. Přes zimní měsíce tvorba vitaminu D prakticky neprobíhá. Schopnost tvořit vitamin D v kůži se snižuje s rostoucím věkem. 

Dodat ho můžeme i stravou. Z potravin jsou na obsah vitaminu D3 nejbohatší olej z tresčích jater, tučné ryby, mléko a vaječný žloutek.

Další možností doplnění vitaminu D je užívání doplňků stravy. V současné době existuje celá řada přípravků ve formě kapek či kapslí

 

Nejen silné kosti

V současné době se začal dostatek vitaminu D v populaci hodně řešit a přišlo se, že patříme spíš mezi ty, kteří ho mají nedostatek. Stravou je přijímán v našich podmínkách minimálně. Pokud tedy denně nejíte rybí olej. 

Dále se zvyšuje se stáří populace, a i obezita způsobuje nedostatek vitaminu D v těle. Před sluncem se navíc někteří vyloženě „schovávají“. 

Přitom stačí jen krátká procházka ve slunečný den a zajistíte si dostatečnou denní dávku vitaminu D. 

Přes zimu je ovšem nezbytná jeho dodávka doplňky stravy, protože k tvorbě v kůži spíše nedochází. 

Nízká hladina vitaminu D je spojena se sníženou funkcí imunity a s větší náchylností k respiračním onemocněním. Proto vám dostatek tohoto vitaminu může zajistit nejen pevné a silné kosti, ale i pevné a silné zdraví. 

 

Zákaznická linka (+420) 778 437 811