Antioxidanty

Znečištěné životní prostředí, nadměrný stres, nezdravý životní styl, špatná strava, nemoci, kouření a zvýšená konzumace alkoholu, toto (a mnoho dalšího) je zodpovědné za vznik volných radikálů a tzv. oxidačního stresu v těle

Antioxidanty

Znečištěné životní prostředí, nadměrný stres, nezdravý životní styl, špatná strava, nemoci, kouření a zvýšená konzumace alkoholu, toto (a mnoho dalšího) je zodpovědné za vznik volných radikálů a tzv. oxidačního stresu v těle. 

 

Volné radikály

Volné radikály jsou atomy nebo skupiny atomů, které mají nepárový elektron. Tato vlastnost je dělá velmi reaktivní a nestabilní. Aby tito nestabilní činitelé získali stálost, “ukradnou” elektron někde jinde. Vznikne tak další atom s nepárovým elektronem. Tím se rozjíždí řetězová reakce, která bez zásahu škodí víc a víc. V těle jako důsledek vzniká nádorové bujení, poškození tkání, cév a mozku. 

Sílu volných radikálů využívají imunitní buňky při likvidaci patogenů. V tomto případě je tato reakce žádoucí a pro tělo prospěšná, nesmí ovšem trvat příliš dlouho. 

 

Antioxidanty

Lidské tělo je schopné škodlivým volným radikálům čelit pomocí antioxidantů. To jsou sloučeniny, které se přednostně obětují, aby ochránily tělo a zastavily řádění volných radikálů. Antioxidanty nabídnou svůj elektron volnému radikálu a tak ho zneutralizují.

Zdravé tělo má dostatečnou antioxidační aktivitu, ale ne nekonečnou. 

Abychom si zajistili mládí, zdraví a krásu, co nejdéle je nutné zajistit tělu dostatek antioxidantů zdravou a pestrou stravou.

 

Gluthation

Tělu vlastní antioxidant. Je to jeden z nejsilnějších antioxidantů. 

Jedná se o tripeptid složený z kyseliny glutamové, cysteinu a glycinu. Vyrábí si ho rostlinné, živočišné a bakteriální buňky jako ochranu před působením volných radikálů. S věkem se schopnost vlastní syntézy gluthationu snižuje. Napomáhá odstraňování škodlivin z těla. Je vhodný i jako doplněk při rekonvalescenci.

Zdrojem jsou maso, ovoce, zelenina (květák, brokolice, kapusta, zelí), pivovarské kvasnice, luštěniny.

 

Vitamin C

Nejznámější a jeden z nejsilnějších antioxidantů. Je důležitý pro správné fungování imunity, tvorbu kolagenu a zlepšuje vstřebatelnost železa. 

Bohatým zdrojem je rakytník, šípky, černý rybíz, citron, papriky, brokolice.

 

Vitamin E

Nejdůležitější antioxidant v těle. Chrání buňky před působením volných kyslíkových radikálů. Zvyšuje plodnost, podporuje činnost nervové soustavy a je významný i pro červené krvinky. Díky vitaminu E jsou naše vlasy a pleť krásné.

Nejvýznamnějšími zdroji jsou rostlinné oleje, ořechy, semínka, vejce, játra a maso.

 

Karotenoidy

Jsou to přírodní barviva rozpustná v tucích. Způsobují barevnost ovoce a zeleniny. Řadíme sem beta karoten, lutein, lykopen a zeaxanthin. 

Obsažené jsou ve vaječném žloutku, v mrkvi, dýni, rajčatech, paprikách, meruňkách, broskvích a pomerančích.

 

Anthokyany

Jsou přírodní, ve vodě rozpustná barviva, která jsou zodpovědná za širokou škálu barev květů a plodů. Mají velmi silnou antioxidační aktivitu. 

Zdrojem jsou aronie, borůvky, ostružiny, černý rybíz a červené zelí. 

 

Zákaznická linka (+420) 778 437 811