Antioxidanty
Znečištěné životní prostředí, nadměrný stres, nezdravý životní styl, špatná strava, nemoci, kouření a zvýšená konzumace alkoholu, toto (a mnoho dalšího) je zodpovědné za vznik volných radikálů a tzv. oxidačního stresu v těle
Antioxidanty
Znečištěné životní prostředí, nadměrný stres, nezdravý životní styl, špatná strava, nemoci, kouření a zvýšená konzumace alkoholu, toto (a mnoho dalšího) je zodpovědné za vznik volných radikálů a tzv. oxidačního stresu v těle.
Volné radikály
Volné radikály jsou atomy nebo skupiny atomů, které mají nepárový elektron. Tato vlastnost je dělá velmi reaktivní a nestabilní. Aby tito nestabilní činitelé získali stálost, “ukradnou” elektron někde jinde. Vznikne tak další atom s nepárovým elektronem. Tím se rozjíždí řetězová reakce, která bez zásahu škodí víc a víc. V těle jako důsledek vzniká nádorové bujení, poškození tkání, cév a mozku.
Sílu volných radikálů využívají imunitní buňky při likvidaci patogenů. V tomto případě je tato reakce žádoucí a pro tělo prospěšná, nesmí ovšem trvat příliš dlouho.
Antioxidanty
Lidské tělo je schopné škodlivým volným radikálům čelit pomocí antioxidantů. To jsou sloučeniny, které se přednostně obětují, aby ochránily tělo a zastavily řádění volných radikálů. Antioxidanty nabídnou svůj elektron volnému radikálu a tak ho zneutralizují.
Zdravé tělo má dostatečnou antioxidační aktivitu, ale ne nekonečnou.
Abychom si zajistili mládí, zdraví a krásu, co nejdéle je nutné zajistit tělu dostatek antioxidantů zdravou a pestrou stravou.
Tělu vlastní antioxidant. Je to jeden z nejsilnějších antioxidantů.
Jedná se o tripeptid složený z kyseliny glutamové, cysteinu a glycinu. Vyrábí si ho rostlinné, živočišné a bakteriální buňky jako ochranu před působením volných radikálů. S věkem se schopnost vlastní syntézy gluthationu snižuje. Napomáhá odstraňování škodlivin z těla. Je vhodný i jako doplněk při rekonvalescenci.
Zdrojem jsou maso, ovoce, zelenina (květák, brokolice, kapusta, zelí), pivovarské kvasnice, luštěniny.
Nejznámější a jeden z nejsilnějších antioxidantů. Je důležitý pro správné fungování imunity, tvorbu kolagenu a zlepšuje vstřebatelnost železa.
Bohatým zdrojem je rakytník, šípky, černý rybíz, citron, papriky, brokolice.
Nejdůležitější antioxidant v těle. Chrání buňky před působením volných kyslíkových radikálů. Zvyšuje plodnost, podporuje činnost nervové soustavy a je významný i pro červené krvinky. Díky vitaminu E jsou naše vlasy a pleť krásné.
Nejvýznamnějšími zdroji jsou rostlinné oleje, ořechy, semínka, vejce, játra a maso.
Karotenoidy
Jsou to přírodní barviva rozpustná v tucích. Způsobují barevnost ovoce a zeleniny. Řadíme sem beta karoten, lutein, lykopen a zeaxanthin.
Obsažené jsou ve vaječném žloutku, v mrkvi, dýni, rajčatech, paprikách, meruňkách, broskvích a pomerančích.
Anthokyany
Jsou přírodní, ve vodě rozpustná barviva, která jsou zodpovědná za širokou škálu barev květů a plodů. Mají velmi silnou antioxidační aktivitu.
Zdrojem jsou aronie, borůvky, ostružiny, černý rybíz a červené zelí.
Nejnovější články
-
Kolagen: na co je dobrý a jak se dá podpořit jeho tvorba?
Až do dvaceti let ho máme v těle tak akorát, proto máme vypnutou kůži na tvářích, netřepí se nám vlasy, nelámou nehty a nebolí nás klouby. Postupně ale přirozená výroba kolagenu v lidském těle klesá a je potřeba se po něm poohlížet jinde. Tělo ho může získat stravou nebo doplňky stravy. Pleti ho můžeme dodat v podobě různých kosmetických přípravků.
-
Mužský přechod neboli andropauza
Andropauza, někdy označovaná jako „mužská menopauza“, odkazuje na soubor fyzických a emocionálních změn, které mnozí muži prožívají, když dosáhnou středního věku. Na rozdíl od ženské menopauzy, kdy produkce estrogenu u žen klesá prudce, je u mužů pokles produkce testosteronu mnohem pozvolnější. Zatímco někteří muži si změn téměř nepovšimnou, jiní si projdou příznaky andropauzy se vším všudy.